ÖCSI a Szivárványházban

ÖCSI

Az “ÖCSI” önismereti tréninget jelent, aminek célja a mélyebb önismeret megszerzése. Az önismeret csoportos módszerekkel történő megszerzése elsősorban azoknak ajánlott, akik nehezen ítélik meg önmaguk csoportban betöltött szerepét vagy hiányos az ismeretük arról, hogyan észleli a társas környezet őket.

Az ÖCSI klub közvetlen céljai a saját személyiségjegyek és tulajdonságok megismerése, az egyéni képességek és készségek azonosítása, a saját és társas kapcsolatok határainak felismerése, az egyéni hatások megítélése a társas kapcsolatokban.

Az önelfogadás gyakorlati tapasztalatainak megosztása a csoporttal közösen történik, heti egy alkalommal. Érdemes meghatározott időközönként lehetőséget biztosítani a csoport találkozójára strukturált vezetéssel (mentálhigiénikus, coach, pszichológus). Az asszertivitás, a kommunikációs és a társas készségek fejlesztésén keresztül a mindennapi munkakörnyezetben használható gyakorlati ismereteket szerzik meg a tréningen résztvevők.

Az „ÖCSI” klubfoglalkozások a tagok üdvözlésével és a bevezető körrel kezdődnek. Ezután olyan gyakorlatok következnek, amelyek segítenek a csoporttagoknak ráhangolódni a közös munkára. Ennek időkereteit a csoportvezető és a csoportdinamika határozza meg, de javasolt a 60 perces időkeret megtartása.

Az ÖCSI tréningen érintett témák:

  • az önismeret fogalmaÖCSI
  • az önismeret első szintje: az adottságok és képességek (felmérés)
  • az önismeret második szintje: a motivációk mélyebb szerkezete, a szándék és a viselkedés ismerete (tesztek és csoportos gyakorlatok)
  • az önismeret harmadik szintje: az önismeret társas szintje (csoportos gyakorlatok)
  • az önismeret kapcsolata az önbizalommal és az önértékeléssel összefüggésben
  • az önelfogadás tapasztalatai
  • a társas környezet elfogadása
  • tesztek, gyakorlatok és csoportos munka minden tréningnapon

Az önismereti klubfoglalkozás során különösen fontos, hogy a tagoknak aktív, élő kapcsolata legyen egymással és törekedjenek az asszertív kommunikációra. A csoportos szabályok ismerete és a csoportelvek követése különösen ajánlott az önismereti klubfoglalkozásokon. Az egyéni munkától függően és a csoportdinamika által meghatározottan a foglalkozás gyakorlati időkereteit a csoportvezető határozza meg. A vitatéma kibontására az ajánlott időkeret 60 vagy 90 perc. A foglalkozás és a téma zárására 30 percet ajánlott hagyni. A zárás és a levezetés történhet irányított értékeléssel vagy záró gyakorlatok végzésével.

Ajánlott irodalom:

Rudas J.: Javne örökösei. Fejlesztő tréningcsoportok-elvek, módszerek, gyakorlatcsomagok. Oriold és Társai Kiadó Kft., 2011, Budapest.

Rudas J.: Delfi örökösei. Önismereti csoportok – elmélet, módszer, gyakorlat. Lélekben Otthon Kiadó, 2007, Budapest.

2016.04.21.