November 25: a nők elleni erőszak megszüntetéséért világnapja

A nViolence-Against-Womenők elleni erőszak megszüntetésének világnapja elnevezésű emléknapot a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták már 1981 óta november 25-én tartják. A rendőrségi statisztikák szerint hazánkban minden ötödik nőt bántalmaznak élete során, és a megfelelő törvényi szabályozás hiányában nagyon sok eset ki sem derül.

A nők elleni erőszak az ENSZ meghatározása szerint: „A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában. Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, […] a házasságon belüli nemi erőszakot […]”

A nők elleni erőszakot a legtöbb esetben a partner vagy a volt partner követi el, de a munkahelyi zaklatások aránya is nőtt. Ma Magyarországon minden héten legalább egy nő hal meg bántalmazás következtében.

Néhány ismertető jelre érdemes odafigyelni, amit már a kapcsolat kezdeti időszakában tapasztalhatunk: a partner indokolatlanul féltékeny, kontrollálja a kapcsolatot, beszűkíti a mozgásteret és elszigetel a családtól, barátoktól. Nem vitaképes a kommunikációja, leginkább utasít, rendelkezik vagy irreális elvárásokat támaszt. Vágyait pozitív módon és megfelelő hangnemben közölni nem tudja, viselkedése szélsőséges. Társaságban kedvesnek és figyelmesnek látszik, azonban kettesben agresszív magatartást mutat.

A bántalmazott nő elsősorban a rendőrséghez fordulhat, de számos egyesülethez is, melyek segítséget nyújtanak, ilyen a REGINA Alapítvány, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT), Patent Egyesület jogsegélyszolgálat, a NANE Egyesület vagy az Országos Mentőszolgálat.

Önfejlesztő lehet könyvek olvasása, amelyeket olyan bántalmazott nők írtak, akik sikeresen néztek szembe helyzetükkel, és képesek voltak megváltoztatni az életüket. Ajánlott olvasmány: Demcsák Zsuzsa: A másik életem (Athenaeum Kiadó).

A Lépéselőny Egyesület pedig azoknak a nőknek segít, akik egy új élet kapujában állnak. Itt a lehetőség, hogy ÖN is csatlakozzon a Nóra-háló programba, amelyen belül saját tehetségét, képességeit fejlesztheti és álmai állásásra is rátalálhat.

Írta: Bacskai Nikolett