Nemzetközi elismerést kapott a miskolci vakvezető kutya képzés

Vakvezető kutya

Sir Brian Unwin Ösztönző Első Díjat kapott példa értékű munkájáért a miskolci Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola – erről tájékoztatta az intézményt működtető alapítványt Rob Wolters, az Európai Természetvédelmi Központ (European Centre for Nature Conservation – ECNC) ügyvezető igazgatója december végén.

A díj olyan kiemelkedő fontosságú egyéni és helyi kezdeményezéseket támogat, amelyek ösztönzően hatnak embertársainkra, mert pozitív energiát nyújtanak és reményt adnak: az elismerést azért az áldozatos munkáért kapta az alapítvány, amit a látássérült emberekért és a nekik függetlenebb, önállóbb életet biztosító vakvezető kutyákért végeznek munkatársai.

A Magyarországon élő vak emberek alig 1%-át segíti vakvezető kutya, pedig sokkal nagyobb segítséget jelentenek bármilyen élettelen segédeszköznél. Az iskola szakemberei magán adományoknak köszönhetően tavaly már az országban a legtöbb vakvezető kutyát képezték ki és adtak át ingyen gazdájának.

Az alapítvány már korábban nemzetközileg ismertté tette a magyar vakvezető kutya képzést, hisz a világ első epilepsziás rohamjelző vakvezető kutyáját is ők képezték ki, tagjai a Nemzetközi Vakvezető Kutya Világszövetségnek, s az idén felkérést kaptak az Európai Vakvezető Kutyák Szövetségétől az uniós szintű képviseletre.

(Forrás: rehabportal.hu)

http://www.rehabportal.hu/kozelet/nemzetkozi-elismeres-a-miskolci-vakvezeto-kutya-kepzesnek#.VLPDjiuG9Qc