Munkanélküli segély 2017.

Munkanélküli segély 2017.-es változásaiTisztázzuk: Munkanélküli segély 2017.-ben nincs.  Már 2012.-óta Álláskeresési Járadék néven futó ellátás van helyette. A köznyelvben hívjuk csak megszokásból munkanélküli segélynek. “Megszűnik a Munkanélküli segély!” olvashatjuk több cikkben, de ne dőljünk be az interneten terjengő megosztós oldalak híreszteléseinek! Az Álláskeresési járadék nincs veszélyben, sőt! Azok körét, akik elveszítették munkahelyüket bővítették, csupán a jogosultak körét szigorították meg a régi gyakorlathoz viszonyítva. Azoktól tényleg megvonták, akik több helyről is jogosultak ellátásban részesülni! Így azok, akik fogyatékkal, rokkantsággal élnek, vagy rehabilitációs ellátást kapnak, nem jogosultak az Álláskeresési járadék igénybevételére, ahogyan a felmondási idejüket töltő munkavállalók, öregkori nyugellátásban részesülők, társas vállalkozások tagjai sem.

Mi változott az álláskeresési járadék jogosultjainak körében?

A munkanélküli központok indulásakor a segélyre sokan voltak jogosultak, kivételt szinte csak azok képeztek, akik felmondtak a munkahelyükön. Évekkel ezelőtt azok nem kaphattak ellátást, akik rendes felmondással hagyták ott munkahelyüket vagy munkáltatójuk mondott fel. A felmondás ténye ma már nem befolyásolja az Álláskeresési járadék folyósítását, az viszont igen, mennyi volt ebből a biztosított időszak az elmúlt 3 évben az álláskeresőnek.

Ennek minimális időtartama: 360 munkával töltött nap a figyelembe vett időszak alatt!

A regisztrált álláskereső legfontosabb feladata az állás keresés, épp ezért az álláskeresési járadék nem végtelen ideig kapható, hanem mindössze 90 napig. Ez idő alatt a társadalombiztosítását ebből a járulékból rendezik, amit le is vonnak a kifizetést megelőzően. Akinek mindez nem jár, mert nincs meg a megfelelő mennyiségű biztosított időszaka, vagy már lejárt és még mindig munkanélküli, annak 2017.-ben magának kell gondoskodnia a TB-járulék rendezéséről, egészen addig míg nem talál magának állást!

Természetesen a tartósan munkanélküli személyek nem maradnak segítség nélkül. A megoldást a helyi önkormányzatok általi szociális támogatások jelenthetik illetve a közmunka programokban való részvétel.

Miben segíthetünk a Debreceni Foglalkoztatási Központban az álláskeresőknek?

Mindazoknak, akik ténylegesen dolgozni akarnak, segítünk megtalálni a megfelelő munkáltatót. Elhelyezkedést támogató rendszert dolgoztunk ki. Kiközvetíthetünk bármely munkanélkülit, álláskeresőt végzettségüknek és egészségi állapotuknak megfelelő munkahelyre,  ahol a munkáltató érdeke és a munkakereső érdeke egyezik. A Debreceni Foglalkoztatási Központ szorosan együttműködik a helyi Munkaügyi kirendeltségekkel, közfoglalkoztatásra jogosult szervezetekkel, nyílt munkaerő piaci szereplőkkel, munkáltatókkal, valamint a megváltozott munkaképességűek munkavállalásával kapcsolatban a helyi rehabilitációs hivatal munkatársaival is!

Ha Ön vagy ismerőse Debrecen környékén szeretne munkába állni, új munkahelyet keresni bátran forduljon hozzánk! Hiszen a munkanélküli segély még semmit nem oldott meg, csak elodázta a problémákkal való szembesülést. Foglalkoztatási központunk ezekre a problémákra keresi a megoldást, így lépéselőnyt biztosítva az álláskeresőnek.

2017.02.15.