Munkakerülés: társadalmi veszélyforrás, vagy pszichés probléma?

munkakerülőMunkaundor, munkakerülés, lógás, lazsálás, lébecolás, rengeteg szavunk és kifejezésünk van a munka alól való kibújásra. Karinthy Frigyest idézve: “Amit megtehetsz ma, ne halaszd holnapra. Ha még ma megteheted, hogy valamit holnapra halassz, el ne mulaszd elhalasztani.” A munkakerülés nem egy újkeletű probléma, de mi ennek a jelenségnek az oka? Mi az előre kiszámítható következménye?Sokan ezt a társadalmi problémát félvállról veszik, pedig rengeteg veszélyforrása lehet egyénre és környezetére nézve is!

A munkakerülés tünetei és következményei

Akiknek az életében a munkakerülés felüti a fejét enerváltaknak érzik magukat, nincs kedvük dolgozni, ha kötelességből erőt is vesznek magukon, rövid idő alatt előtör belőlük a munkaundor, és az elvégzett munkában sem igazán van köszönet! Gyakori kísérő jelensége a munkakerülésnek a lelkiismeret furdalás, az önvád, és a tehetetlenség érzése. Ezt azzal próbálja kezelni, aki ebbe a pszichológiai problémába belekerül, hogy “Ha egyszer nincs kedvem, akkor nem szabad erőltetnem!” Tény, hogy az erőltetett munkának az legtöbbször a következménye, hogy pocsék végeredmény került ki a munkától megundorodott személy kezei közül ki. A pszichésen megtört személy a betegségeket is könnyebben összeszedi, hogy alibit vagy megoldást találjon a munkakerülésre.
Vajon újra bekerülhet a hétköznapok szótárába a munkakerülés?

Egy biztos a lógósok, mindig frappáns magyarázatot tudnak adni arra, miért nincs kedvük vagy épp lehetőségük elvégezni a rájuk bízott feladatokat, és ez sajnos azt mutatja, hogy a fejükben kellene elsőként rendet tenni, értékrendet teremteni.

Legális munkakerülés létezik?

A munka emberi létünk alapja és a családdal szemben kötelesség is. Ez alól a kötelezettség alól ugyanakkor mentesülnének például a 14 év alattiak, akik tanulnak, a fogyatékkal élők, a fogyatékos gyermekek szülei, és azok a nők, akik 3 év alatti gyermekeket nevelnek. Ezek az esetek nem tartoznak bele a munkakerülés fogalmaiba, tehát  legális munkakerülés nem létezik.

A munkakerülés gazdasági oldala

A feketén dolgozók is a munkakerülők táborát gyarapítanák. Akit feketén dolgoztatnak, az után nincs fizetve nyugdíj járulék és egészségügyi hozzájárulás sem! Amellett, hogy a feketegazdaság rendkívül nagy kiesést okoz a költségvetésben, hatalmas tragédiát okozhat egy ember életében is, ha nem gyűlnek a nyugdíjhoz szükséges szolgálati évek, vagy lerokkan és akár a kórházi kezelések költségeit is kiszámlázhatják!

A munkakerülés pszichés probléma, ennek javulása két módon érhető el:

  1. Kérje pszichológus segítségét a munka iránti undor leküzdéséhez.
  2. Vagy a Debreceni Foglalkoztatási Központ álláskereső szolgáltatása segítségével helyezkedjen el egy megfelelő munkakörben, és az itt elért sikerek fogják megoldani a problémát!

2016.04.27.