Munka nélkül maradt tartósan betegséggel élők rehabilitációja

munka nélkül maradtam, segtenétek?Munka nélkül maradni kétségbeejtő helyzet egy egészséges embernek is. Elveszíteni egy jövedelmet az egész családra kihat, főleg ha az olyan helyen történik, ahol a mindennapi költségeken felül a jövedelem az addigi gyógykezelések költségeit és járulékos költségeit is fedezte. Még keserűbb a helyzet abban a családban, ahol a diagnózist követően tartósan munka nélkül marad a család egy tagja.

“Mond: Munka nélkül mit érek én betegen?”

Mit érdemes tenni ha tudjuk, hogy tartósan betegséggel kell együtt élnünk, legyen az cukorbetegség, szív és érrendszeri probléma, reumatikus megbetegedés, rákos- daganatos elváltozás vagy akár pszichológiai egészségkárosodás.

Amíg lehet dolgozzunk, de mellette-főleg ha komolyabb a baj- időben adjuk be kormányablakon keresztül  az adatlapot és mellékleteit a megváltozott munkaképességű személyek ellátása iránti kérelem elbírálásához! Sosem lehet tudni mikor fog ez jól jönni. Ha megvan a komplex orvosi minősítés, akkor is lehet dolgozni mellette tovább.

Munka nélkül maradva konkrétan:

Ha a munkánkat a betegség diagnosztizálása után vesztettük el, de még nem vagyunk “leszázalékolva” akkor a munkaügyi kirendeltségen jelezzük, hogy állás nélkül maradtunk. Ha megvan a megfelelő munkaviszony, álláskeresési járadék illeti meg. De csak akkor, ha az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap munkaviszonya megvolt. Illetve ez időtartamra a társadalombiztosítása is élő és rendezett marad. Ha ennek az ellátottságnak vége, a helyi önkormányzat felé kell jelentkezni, és ott szociális alapon további biztosított időszakot adnak. Azt érdemes tudni, ha felkínálnak bármilyen jellegű közmunka lehetőséget, el kell végezni, különben a társadalmi biztosítottság is megszakadhat, és magunknak kell fedezni a továbbiakban!

Tehát a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátáshoz szükséges komplex orvosi vizsgálatig nem lehetetlen az, hogy nem tudunk biztosítottak maradni. Ezt követően pedig már a TB-biztosítottsága akkor is megmarad a megváltozott munkaképességű munkavállalónak méltányosságból, ha tartósan munka nélkül marad.