Mozogj rendszeresen!

mozogjMozogj, hogy mozgásba lendüljön az életed!

Az aktív életvitel napjainkban elengedhetetlen, a mozgás biológiai szükségleteink egyike, nem hanyagolhatjuk el a testünket. Sodróárként rohanó életünkben időt kell szakítanunk a testmozgásra is. A hajdúsámsoni Szivárványház dolgozói is az egészséges életmód hívei, április 11-re sportnapot szerveztek, 12 órai kezdettel, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak. Egy legutóbbi felmérés szerint, ha az iskolákban nem lenne kötelező testnevelés óra, a diákok fele nem végezne semmilyen sporttevékenységet. Pedig fiatal korban a mozgás nélkülözhetetlen, hiszen elősegíti az izmok megfelelő fejlődését. Öt-hat éves korig elegendő a szabadban való mozgás, a játék, majd hat-hét éves kortól választani lehet a gyerek számára valamilyen sportágat, amiben bizonyíthat.

Mozogj az életedért!

A felnőttek is mozgásszegény életmódot élnek. Ennek hátterében több okot is fel lehet sorakoztatni. Ilyen például a stresszes életmód, viszont a felgyülemlett stresszt mozgás által le lehet vezetni. Egyszerű megoldások is léteznek erőnlétünk karbantartására. A korai tavasz beköszöntével hamarabb elővehetjük a kerékpárunkat és akár betekerhetünk a munkahelyre. Ha koránkelők vagyunk, munka előtt belefér egy kis futás, vagy az esti órák is alkalmasak egy rövid kocogásra.

Sportolással többféle betegséget is elkerülhetünk, hiszen így nem gyengül le az immunrendszerünk. A mozgás jótékony hatással van az idegrendszerre, a magas vérnyomás, a stroke, a depresszió, a cukorbetegség elkerülhető általa. Kedélyjavító és étvágynövelő hatása is van. A rendszeres mozgás megköveteli a megfelelő étrend kialakítását. A háromszori étkezés mellett a napi folyadékmennyiség bevitele fontos. Elsősorban nagy melegben, fizikai megerőltetés, betegség, fogyókúra időszakában érdemes odafigyelni, hogy mennyi vizet iszunk. Napi 2-3 liter tiszta víz elfogyasztása javallott, amit nehezen lehet betartani, de vannak jó módszerek. Az alábbi linken hét tippet találsz, ha több vizet szeretnél inni, de nem igazán megy.

http://www.men.hu/7-tipp-ha-szeretnel-tobb-vizet-inni-de-nem-megy/egeszseg-sport/taplalkozas/1592