Más nevére kiállított mozgássérült-igazolvánnyal parkolt, a rendőrök vitték el

mozgássérült igazolvánnyalA mozgássérült igazolvánnyal rendelkezők rokonai jó, ha mielőbb tisztába kerülnek a rokkant-kártya használatának szabályaival. Aki Magyarországon parkoláskor jogosulatlanul mozgássérült-igazolványt használ, közokirat-hamisítást követ el. A statisztika szerint a legtöbb bizonyítható csalást a fővárosban és Hajdú-Biharban követik el.

Ennek az írásnak az apropója egy hír: Debrecenben a rendőrök szombat délután, a Kálvin téren igazoltattak egy középkorú férfit. Az őrizetbe vett férfi körülbelül egy órával korábban gépkocsijával leparkolt a fizetős parkolóban. A szélvédőnél hagyott mozgássérült-igazolvánnyal úgy gondolta minden rendben is van. Rendőri igazoltatás során kiderült, nem ő a jogosult igénybe venni ezt a kedvezményt, hanem édesapja. Így  a rendőrök előállították a Debreceni Rendőrkapitányságra kihallgatás céljából.

Forrongó indulatok a mozgássérült-igazolvánnyal kapcsolatban

Az elmúlt öt évben ötszáznál is több esetről tudunk, ahol olyan autós ellen indult büntetőeljárás, aki jogosulatlanul használta a kedvezményes parkolásra feljogosító mozgássérült igazolványt.

A régi szabályozás hozzájárult a rosszindulatú feltételezésekhez, miszerint mindenki szerezhetett rokkant-kártyás parkolási igazolványt, hivatkozhatott a kérelmező akár saját, akár hozzátartozója betegségére. A megkérdezett orvosok közül többen is elismerték: valószínűleg az indokoltnál több igazolást állítottak ki, hiszen ha nem tették meg céljukat a kérelmezők orvosváltással is elérhették volna. Ezeknek a történeteknek manapság már semmi alapja nincs, a kiadási rendszer megváltozott, a hozzájutás feltételei is szigorodtak, az elbíráláshoz szükséges papírokat Kormányablakoknál lehet leadni, és nem a körzeti orvos vizsgálja felül a kérelmeket.

Ne ítélkezzünk! 

Ne engedjük elszabadulni az indulatokat, amikor egy feltűnően nagy és szép autóval valaki a mozgássérülteknek fenntartott helyen parkol –persze jogos a felháborodás, amikor  ezt rokkantsági kártya nélkül teszi. De ne akarjunk igazságosztóként fellépni-  hiszen sokszor kint hever az igazolvány a műszerfal tetején. Olykor az az érzésünk: Nem biztos, hogy mindenki jogosult az igazolvány használatára. Ez az érzés még inkább erősödik bennünk, amikor meglátjuk a fess, öltönyös üzletembert sietve bepattanni a luxusverdába. Viszont sosem tudhatjuk nem e a beteg édesanyját szállította orvoshoz és vissza, vagy nem gyermeke él fogyatékossággal.

Nem éri meg csalni

A mozgássérült igazolvány jogosulatlan használatával való visszaélés közokirat-hamisításnak minősül. Ezért akár három év börtönt is járhat, és ha rács mögé nem is küldik a csalót, a pénzbírságra biztosan számíthat. Ennek összegét a bíróság akár napi  2500 és 200000 forint között határozhatja meg. Mértéke attól függ, hogy a jogosulatlan felhasználó milyen anyagi háttérrel rendelkezik. A minimum 30 de akár  540 napra kirótt büntetési tétellel akár a több millió forintos büntetés is ott van a pakliban. Nem éri meg kockáztatni.

2016.06.07.