Tudom mire gondolsz… – az aurahegesztők, léleklátók és tündérkezűek világában jártunk

gondolsz

Személyes megerősítésre mindenkinek szüksége van, viszont gondoljuk át, hogy kitől és milyen állításokat fogadunk el. Ha nem elég erős az önismeretünk, hajlamosak vagyunk jobban elhinni mások következtetéseit. Ez a helyzet a jósokkal, a mentalistákkal vagy éppen a horoszkóppal is, amikor úgy érezzük, hogy minden szó igaz ránk. Lélekszerdán kicsit belebújhattunk a jósok bőrébe és kaptunk néhány tippet, hogyan legyünk jó mentalisták. 

Ahhoz, hogy megértsük a jósok, illuzionisták, mentalisták képességének ránk gyakorolt hatását, tisztáznunk kell, hogy mi is a Barnum-hatás vagy Forer-effektus.

A Barnum-hatás, mint szubjektív megerősítés 

Az elnevezés P. T. Barnum cirkuszművészre utal, aki mestere volt az emberek pszichológiai manipulálásának. Olyan általános leírásokat gyűjtött össze, amelyek szinte bárkire alkalmazhatóak.  Vegyük például a következő leírást:

Szüksége van arra, hogy mások kedveljék és elismerjék, és önmagával szemben kritikus. Bár vannak személyes gyengeségei, általában jól ellensúlyozza azokat. Sok kihasználatlan adottsága van, amit nem fordít az előnyére. Fegyelmezett és magabiztos kívülről, de belül hajlamos aggodalmaskodásra és a bizonytalankodásra. Időnként komoly kételyei vannak, hogy jól döntött, vagy helyesen cselekedett-e. Szüksége van bizonyos mérvű változatosságra és sokszínűségre, és elégedetlenné teszi, ha korlátokkal, akadályokkal kerül szembe. Büszkén független gondolkodónak tartja magát, és nem fogadja el mások állításait megfelelő bizonyíték nélkül. Ugyanakkor nem tartja okos dolognak önmagát túl őszintén megnyitni mások előtt. Időnként extrovertált, barátságos, társasági, máskor introvertált, óvatos és zárkózott. Egyes vágyai igen valószerűtlenek.

A fenti sorokat olvasva azt érezhetjük, hogy teljesen ránk illik a leírás……ez a Barnum-hatás.  Az emberek hajlamosabbak olyan állításokat elfogadni magukról, amelyek inkább vágyaiknak, mintsem tapasztalataiknak felelnek meg. Elkezdenek összefüggéseket keresni, amelyek megerősítik őket, ezáltal nyugodtabbnak érzik magukat.

Urak figyelmébe!  

A női szívek meghódítása nem egyszerű, a Forer-effektust viszont kitűnően be lehet vetni a csábításhoz. Ezzel kapcsolatban még több érdekességet IDE kattintva találsz, vagy ajánljuk figyelmedbe Neil Strauss: A játszma című könyvét. 

Hogyan legyünk jó mentalisták és hogyan ismerjük fel az általuk használt trükköket?  

gondolsz

 

A Cold Reading  (hideg olvasás) technikájának segítségével a mentalisták, illuzionisták, médiumok képesek részletes információkat meghatározni egy másik személyről, minden korábbi előismeret nélkül. A cold readerek találgatásokra építenek, amiket a leghétköznapibb életeseményekhez, tárgyakhoz kapcsolnak. Nézzük a legfontosabbakat:

  1. légkör megteremtése: gyertya, füstölő, zene, kártya, minden, ami bensőséges hangulatot kölcsönöz a helynek.
  2. lágy, nyugodt hang, mosoly, szemkontaktus fenntartása
  3. hívószavak, amire építkezik egy mentalista vagy jós: szeretet, egészség, pénz, karrier, utazás, tanulás, ambíció-melyikre ne lenne szükségünk? 🙂
  4. Barnum mondatainak ismerete
  5. házi specifikumok, amik szintén hozzákapcsolhatók a jövendőmondáshoz: ékszer egy családtagtól, lejárt gyógyszer, gyerekkori emlék, egy fénykép, amit nem az albumban őrzünk, könyv, amit eddig nem olvastál, elhagyott kulcs, vízközeli gyerekkori baleset, kar vagy térdsérülés gyermekkorban, rosszul sikerült hajvágás nőknél, olyan fülbevaló, aminek hiányzik a fele- a felsoroltak közül legalább egyet (ha nem többet) magunkhoz tudunk kapcsolni.
  6. folyamatos visszakérdezés, megerősítés a másik fél részéről.
  7. szimbólumok használata.
  8. nem tagadja a pszichológia és szociológia tudományát, sőt hivatkozik rá.
  9. Nem elég tudni mindezt, hanem gyakorolni kell! 🙂

Gondolkodj és kérdezz!

Mi adhat védelmet a jóslatokkal szemben? Az egyik a szkepticizmus, a másik pedig az Önismeret. Ha tisztában vagyunk önmagunkkal nem fogadjuk el azonnal mások véleményét, vitába szállunk, visszakérdezünk. Gondolkodj és kérdezz!

2016.06.08.