Mi segít kipihenni magad alvás közben?

segít kipihenni magad az alvásA munkában megfáradt testnek ki kell pihennie magát, ebben sok külső tényező is segíthet, amire nagymértékben hatással tudunk lenni. A pihentető alvás fontos életfeltétel! Segít beállítani a megfelelő hormonháztartást, és az Álom segítő szerepe Pszichénkre jelentősen hat. A pihentető alvás kisimítja az idegeket, feltöltődést biztosít, sőt megihlet. A legfontosabb, hogy megtaláljuk a megfelelő mértéket, és módot.

Az alvás alapvető szükséglet szellemi és fizikai alapállapotunk visszaállításához, ezért érdemes figyelni bizonyos körülményekre:

  • Az ágy legyen megfelelő: kinek kemény kell, kinek puhább ez egyéntől függ
  • A klíma is fontos alváskutatók szerint: a relatíve hidegebb, kevéssé párás helyiségben betakarózva, mélyebben el tudunk aludni, és izmaink is jobban ellazulnak.
  • Legyen a szoba csendes, és sötét. Az ingerszegény környezet a legalkalmasabb a pihentető alváshoz.
  • telefonok lehalkítva, laptop, TV kikapcsolva, okos telefonnak sincs az ágyban keresnivalója
  • A délutáni-esti kávé, a vacsora utáni pohár szeszes ital mind-mind rontják az alvás minőségét.
  • Az elalvás előtti aromaterápiás fürdőzés, vagy gyors zuhany kérdését a fizikai fáradság illetve a szellemi kimerültség határozza meg.
  • Rendszeresség kialakítása: sokkal hatékonyabb a pihenés, ha az agy fel tud készülni rá. Ezért egészségtelen a folyamatos munkarendben, illetve három műszakos beosztásban dolgozók élete. Nem tudják beállítani a rendszerességet és ezért nem mutatható ki egészségügyileg káros vonatkozása az éjszakai bagoly életmódnak szemben azokkal, akik hajnalban rendszeresen kelnek  és a korai órákban aktívabbak szellemileg.

Mi segít magunkat Aktívan kipihenni?

Az éjszakai bulizás biztosan nem segít, sőt! A hajnalig tartó tivornya mindenképp lenullázza a következő nap pihentető szerepét is. Akik szombat estétől vasárnap reggelig mulatnak, nem tudják magukat kipihenni hétfő reggelig, függetlenül attól, hogy munkába vagy iskolába készülődnek. Pedig a legtöbb munkavállalóval szemben elvárás, hogy a munkába kipihenten érkezzenek!

A helyes táplálkozás rendszerének bevezetése és a mindennapokban végzett sport is fontos feltétele az aktív pihenésnek. Ez nem feltétlenül külföldi utazás, vagy egy divatos kalandpark képes megadni: többet ér egy rendszeresen bevezetett erdei séta, ahol mindig van új felfedezni való, esetleg rendszeres kiállítás megtekintést is be lehet tervezni. A szellem nem képes kikapcsolódni vizuális túlterhelés mellett, egy könyv olvasása, színház (nem mozi) vagy akár egy jól ismert klasszikus zenei album szintén pihentető.

A pihenés jóleső érzését csak azok tudják igazán átélni, akiknek van valami munkája is a mindennapokban. Egyesületünk ebben tud igazán segíteni: ha az egészség már nem olyan, mint kellene, és ezért nehezebb az elhelyezkedés, forduljon bizalommal munkatársainkhoz a Debreceni Foglalkoztatási Központban!

2016.11.28.