Mentálhigiénés tanácsadás a Szivárványházban

mentálhigiénés tanácsadás

A mentálhigiénés tanácsadás elsősorban megváltozott munkaképességű személyek részére jött létre, de számos célcsoport igénybe veheti, mert a lelki egészség védelme, megőrzése és ápolása mindenkinek ajánlott. A Lépéselőny Közhasznú Egyesületnél a tanácsadásban speciális célcsoport vesz részt, ugyanis a Nappali Ellátónkat halmozottan fogyatékos, mozgásszervi fogyatékos és úgynevezett pszichoszociális fogyatékossággal rendelkező személyek veszik igénybe.

A lelki egészségvédelem, azaz a mentálhigiéné közvetlen célja az egészséges pszichés állapot kialakítása és annak megtartása. A mentálhigiénés tanácsadás segít a személynek, hogy önmaga lelki erőforrásait mozgósítsa. A tanácsadásaink további célja, hogy a Nappali Ellátó egészségi és lelki problémákkal küzdő tagjai saját életük területén magabiztosabbak és céltudatosabbak legyenek. A mentálhigiénés tanácsadást követően is érdemes a lelki egészségvédelem területén mélyíteni tudásunkat és rendszeresen végezni bizonyos gyakorlatokat (pl. relaxáció a stressz leküzdése ellen). Elakadás esetén mindenképpen ajánlott további tanácsadás, szakember segítségnyújtásának igénybevétele. Ha van rá lehetőség, akkor bizonyos időközönként további csoportos foglalkozásokon megvitathatók az aktuális lelki problémák, nehézségek. Amelyek feldolgozását közösen, szakember (pszichológus, mentálhigiénés munkatárs) jelenlétével megbeszélhetjük.

A mentálhigiénés tanácsadás menete

A mentálhigiénés tanácsadás során legfőképpen a célszemélyek önismeretére, társas- és problémamegoldó készségére fókuszálunk. A mentálhigiénés tanácsadás alatt nemcsak az adott képességek megőrzése, hanem azok további fejlesztése is fontos. A tanácsadás során a csoport tagjai számos kulcskompetenciában fejlődhetnek, amely nagymértékben kihat a személyek lelki egészségére. Az alkalmak során erősödhetnek a résztvevők érzelmi, szociális és mentális kompetencia területén egyaránt.

A foglalkozások alatt olyan mentálhigiénés területeket érintünk, ahol a komplex módszereket alkalmazva, a gyakorlati feladatok segítségével a személyek kipróbálhatják önmagukat. A csoportos megbeszélések és foglalkozások biztosítják azt, hogy a Nappali Ellátóba tartozók a frissen elsajátított problémamegoldó és eredmény-orientált módszerekkel nagyobb magabiztosságot és célt érjenek el. A játékos feladatok kipróbálása pedig segít a mindennapi éles helyzetek könnyebb felismerésében és megoldásában.

2016.05.02.