Megnyitott a “Székesfehérvári Nóra-Pont”

norapont

Székesfehérváron hivatalosan is megnyitották a  NÓRA-PONT kapuit, a  „HelloWork – NÓRA PONT” szakmai napokon. A program a kisgyermekes, GYES-ről, GYED-ről visszatérő nők, 50 év felettiek, valamint a megváltozott munkaképességű nők munkába állását kívánja elősegíteni.

Hosszú és alapos előkészítő munka fontos állomásaként, 2014. június 25-én bemutatkozott a székesfehérvári Nóra Pont, a Jól-Lét Alapítvány által életre hívott Nóra Háló tagja. A nyitó rendezvényen Alapítványunk igyekezett megmutatni azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek mentén korábbi projektjeinket is összeköthetjük a Nóra Háló tevékenységével. Emellett olyan vendégelőadókat hívtunk, akik a program közönségével megismertették azt a társadalmi és szakmai környezetet, amely indokolja a Nóra Pontok életre hívását, és akikkel feltétlenül szükséges a hosszú távú együttműködés kialakítása.

Megnyitó:

A Fejér megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatóhelyettese, Tóthné dr. Szeiler Judit a székesfehérvári és a Fejér megyei munkaügyi adatokat ismertette, ezen belül is a nők munkaerőpiaci helyzetét. Ezek az ismeretek igen fontosak számunkra a Nóra Pont tevékenységének tervezésekor. Csakúgy, mint a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztálya Szociális ellátási és Gyermekvédelmi Irodájának munkatársaitól kapott információk, mind az iroda működésére, mind pedig az önkormányzat szociális és segélyezési tevékenységére vonatkozóan.

Nóra Pont Székesfehérvár

A nyitórendezvényen részt vett Kánya Kinga, a Jól-Lét Alapítvány projektmenedzsere is, aki nemcsak a Nóra Háló létrehozásáról és működéséről tartott előadást, hanem a női esélyegyenlőségről és érdekvédelemről is. Az általa elmondottak – nagy örömünkre – összhangban álltak Róth Péter alpolgármester úr köszöntőjének szavaival: egyenlő esélyeket és egyenlő díjazást kell biztosítani a női munkavállalóknak, figyelembe véve azt is, hogy a legtöbbjük gyermekvállalás mellett kíván a munka világába is beilleszkedni.

Nóra Pont beindulása

A program keretében természetesen a Civil Centrum csapata is bemutatkozott, hiszen 2014. második felétől Székesfehérváron is elérhető a helyi Nóra-pont, amely

–       álláskeresési, karriertervezési és anti-diszkiminációs tanácsadást nyújt az érintetteknek,

–       reintegrációs tanácsadást a munkáltatók számára,

–       a helyi munkaerő-piac sajátosságainak ismeretében ösztönzi, koordinálja a szakmai együttműködéseket, emellett

–       a hátrányos helyzetű nők számára a visszafogadó környezet kialakításához szeretnénk szakértő csoportot felállítani, illetve egyedileg kidolgozott szolgáltatást nyújtani.

Szolgáltatásunkhoz tartozik az is, hogy önkéntes szakértők bevonásával bővítjük ki az egyéni tanácsadásokat. Hozzánk forduló klienseinket szinte bármilyen, álláskereséssel kapcsolatos kérdéssel a megfelelő szakértőhöz tudjuk irányítani, hogy a problémája minél hamarabb megoldódjon – ennek érdekében szakértői hátterünket folyamatosan bővítjük.

A szolgáltatások minél szélesebb körűvé tétele érdekében együttműködünk az Önkormányzattal és annak intézményeivel. Jelenleg a Családsegítő Központtal és a Gyermekjóléti Szolgálattal igyekszünk jó kapcsolatot kialakítani. Szeretnénk bevonni a közös munkába a védőnői  hálózatot is. Kiemelt partnerünk a Munkaügyi Központ, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Munkaerő-piaci szolgáltatók, civil szervezetek, cégek, illetve a célcsoportokat tömörítő szervezetek.

Hol?

A Civil Centrum Alapítvány Várkörút 44. szám alatti klubhelyiségében megrendezésre kerülő tanácsadások keretében klienseinknek igyekszünk segítséget nyújtani

–       önéletrajzuk aktualizálásában, megírásában,

–       elfeledett képességeik felidézésében,

–       önértékelésük/önbizalmuk visszaadásában,

–       pályázati lehetőségek felkutatásában, pályázatok megírásában.

A tanácsadásokra telefonon és egy erre kialakított internetes felületen lehet majd jelentkezni a Civil Centrum honlapján.

Tanácsadói munkánk során segítjük

–       a kisgyermek(ek) gondozásával otthon töltött évek alatt megingott párkapcsolat javítását,

–       a gazdasági függetlenség visszaszerzését,

–       a háztartással, gyermekneveléssel kapcsolatos problémák enyhítését, megoldását,

–       a pálya újrakezdésére való felkészülést,

–       az otthoni munkamegosztást,

–       a rugalmas, családbarát munkahelyek kialakítását.

Nóra Pont Székesfehérvár

A női munkavállalóknak, ezen belül a gyesről-, gyedről visszatérő anyáknak, az 50év feletti-, valamint a megváltozott munkaképességű nőknek HelloWork adatbázisunkkal is segítünk, ahol az állásajánlatokat folyamatosan bővítjük, és klienseink önéletrajzukat feltölthetik a hellowork.hu oldalra.

Terveink szerint programjainkkal minden érintettet megszólítunk. Segítjük őket az egyénre szabott ajánlatok mellett közösségi élményekkel is.  Így például a nagy népszerűségnek örvendő Nemekből Igenek párkapcsolati klub mellett szeretnénk létrehozni egy NÓRA Klubot is, amely az adott célcsoport problémáira és igényeire koncentrálva dolgozná fel az egyes témákat.

A Nóra Háló tagszervezeteként hiszünk abban, hogy a nők megerősítése, gazdasági függetlenségének biztosítása a gazdasági és társadalmi fejlődés alapja, a nők és férfiak közös érdeke.

A NÓRA-PONT tanácsadói napok minden héten, szerdán 8:00-16:00 óráig a Civil Centrum Alapítvány szolgáltató irodájában érhetők el. /Székesfehérvár, Várkörút 44./

(Forrás: Farnady Judit, ügyvezető)

(Képek: www.nekunkfehervar.hu)