Megnyitott a Debreceni Nóra-pont!

Nóra háló megnyitó

A Nóra-háló az első országos, független munkaerő-piaci szakmai hálózatként a nők képességeinek és tehetségének érvényesülését, a munkaerő-piaci esélyegyenlőség megteremtését segíti. A hálózat ötlet- és projektgazdája a JÓL-LÉT Alapítvány, amely a női munkavállalás egyenlő esélyeinek megteremtéséért több mint egy évtizede dolgozik Budapesten.

Az ország tizenegy pontján, köztük Debrecenben a Lépéselőny Egyesület is a női munkavállalás elősegítése érdekében a pályakezdő, kisgyermekes és 50 év feletti nők csoportjára speciálisan kialakított módszertan alapján, egységes sztenderdek szerint működő munkaerő-piaci hálózatot hozott létre.

A debreceni Nóra-pont megnyitóra október 3-án került sor. A rendezvény számos programmal várta az érdeklődőket. A köszöntőbeszédet a JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány munkatársa, Kánya Kinga mondta, előadásában bemutatta a norvég civil alapból támogatott Nóra-hálózatot. Ezt követően Rády Eszter a debreceni Nóra-pont jövőbeli működéséről, lehetőségeiről számolt be. Kiemelte, hogy a Nóra-háló azoknak a nőknek nyújt segítséget, akik úgy érzik, hogy egyedül maradtak, vagy kevés a támogatottságuk. A program által itt a lehetőség, hogy ebbe a hálóba belekapaszkodjanak és megvalósítsák, amit szeretnének.

Dr. Fényes Hajnalka, a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék munkatársa a nők helyzetéről beszélt az oktatásban és a munkaerő-piacon. Történelmi betekintést nyújtott az elmúlt századtól napjainkig történő fejlődésről, női egyenjogúság térnyeréséről.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság képviseletében Dr. Kovács Krisztián tartott előadást, a diszkriminációra, esélyegyenlőségre és az ehhez kapcsolódó problémákra helyezve a hangsúlyt. Beszélt a hatóság működéséről, arról, hogy miben tudnak segíteni. Kiemelte, hogy a legjobb módja a diszkrimináció csökkentésének a társadalom szemléletformálása.

A KÖZ-PONT Ifjúsági Egyesület elnöke, Bálega János a Nóra-hálóval való közreműködésről beszélt, hiszen ők biztosítják a Nóra-pont működésének helyszínét. Ezt követően a Fecsegő, Tipegő és Eszterlánc Családi Napközi munkatársa, Kovács Kinga a családi napközi fontosságáról beszélt a munkavállaló kismamák szemszögéből.Huri Beáta egyesületi elnök

Az előadássorozatot a Lépéselőny Egyesület elnöke, Huri Beáta zárta, aki a négy éves Debreceni Foglalkoztatási Központ múltjára, jelenére és jövőjére reflektált. Az előadásokat követően közös mozizásra invitáltuk a résztvevőket, melynek keretében a „Micsoda nők!” című francia vígjátékot néztük meg.

A délután izgalmas programokkal folytatódott. Fellépett a Kelebek Tánciskola és a M.A.S.C. Társulat, akik performanszaikkal színesítették a programot. Meglepetésként két tortával leptük meg a velünk ünneplőket, egyik a Nóra-pont megnyitójának alkalmából készült, míg a másik a Debreceni Foglalkoztatási Központ négy éves születésnapja alkalmából.