Megnyitott Budapest első fogyatékkal élők által alapított kávézója

kávézó

„Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen!”

Megnyitott Budapest első fogyatékkal élők által alapított kávézója– a kivitelezésről Györke Nórával beszélgettünk. 

Egy kávézó, ahol kerekes székes, látássérült, hallássérült, autizmussal élő és értelmileg akadályozott fiatalok állnak a pultban és szolgálnak fel. A fővárosi Nem Adom Fel Cafe & Barról van szó, amely január 27-én nyitott meg és amely segíti a fogyatékkal élők integrációját. Györke Nórával, a kávézót üzemeltető Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet vezetőjével beszélgettünk a megvalósításról és jövőbeli célokról.

Mivel foglalkozik, és miben nyújt segítséget a Nem adjuk fel Szociális Szövetkezet?

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezetet fogyatékkal élő személyek, szülők és szakemberek hozták létre 2013-ban, azzal a céllal, hogy munkalehetőséget teremtsen a megváltozott munkaképességű személyek számára.

Honnan jött az ötlet, hogy egy fogyatékkal élők által működtetett kávézót nyissanak?

Az ötlet már évekkel ezelőtt megfogalmazódott. A Szövetkezet elődje, a Nem Adom Fel Alapítvány már tíz éve szervez programokat fogyatékkal élő személyek aktív részvételével. Úgy gondoltuk, hogy a vendéglátás egy izgalmas terület lehet az érintettek számára és emellett egy kávézó olyan közösségi teret teremt, ahol mindenki megtalálja a helyét és segíti az integrációt.

Milyen céllal indították el a kezdeményezést?

A Nem Adom Fel Cafe & Bar egy alternatív foglalkoztatási lehetőség, amely munkahelyet teremt megváltozott munkaképességű személyek számára. A másik nagyon fontos célunk egy olyan közösségi tér megteremtése, ahol a fogyatékossággal élő személyeknek lehetőségük van az általuk megálmodott programok megvalósítására. Ezzel a két célkitűzéssel hozzájárulunk a társadalmi szemléletformáláshoz és a „nemadomfel lelkület” elterjesztéséhez, ami annyit jelent, hogy lehet bárki bármilyen élethelyzetben, mindenkiben megvan az a lelkierő, amely által a legtöbbet tudja kihozni magából.

kávézó

Milyen szempontokat vettek figyelembe a kávézó kialakításakor?

A helyszín szempontjából az első és legfontosabb az akadálymentesség volt. Kialakítottunk akadálymentes mosdókat, kerekesszékes liftet szereltettünk fel a bejárathoz és tág tereket hoztunk létre. A munkaszervezés szempontjából, pedig az volt a célunk, hogy mindenki a képességének megfelelő munkakört lássa el.

Milyen támogatásból valósult meg ez az álom?

A Nem Adom Fel Cafe & Bar egy hatalmas összefogás eredménye. A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet, az üzemeltető, a vendéglátó tevékenységet biztosítja. A “Kézbe vesszük a sorsunkat” – sérült emberek a társadalomért című projekt elnyerésével lehetőségünk nyílt a vendéglátó egység kialakítására, felszerelésére, illetve a vendéglátó tevékenység szakmai előkészítésére. Emellett számos szakmai támogatónk volt, akik képzési, munkaszervezési tanácsokkal, beszállítói kapcsolatokkal és marketing stratégia kialakítással kapcsolatban konzultációs lehetőséget biztosítottak.

Hogyan történt a dolgozók kiválasztása? Volt-e megelőző felkészítés?

A jelentkezők egy castingon vettek részt, ahol szituációs gyakorlatot is kellett végezniük. Miután kialakult a csapata, tagjai részt vettek egy három hónapos képzésen, amelyen a vendéglátáshoz szükséges szakmai ismeretekek sajátíthatták el. Olyan helyzeteket gyakoroltak, ami a mindennapokban előfordulhat. A gyakorlatok után fontos elem volt a visszacsatolás, azaz a hibák kiküszöbölése, és a jó gyakorlatok megerősítése. Így a csapat teljes felkészültséggel fogadta a vendégeket a nyitás napján, január 27-én.

Mennyire látja eredményesnek az akciót, hogyan viszonyulnak a vendégek ehhez az „új” szituációhoz?

Nagyon nyitottak és érdeklődőek a vendégeink. El lehet mondani, hogy egyetlenegy percig sem üres a kávézó, sőt sokszor nehezen lehet szabad helyet találni. A visszajelzések alapján mindenki elégedett a kiszolgálással és az itt kapható termékekkel. A dolgozók maximálisan bizonyítják, hogy a kulcs abban rejlik, hogy fel kell fedezni mindenkiben a benne rejlő képességeket, ezekre lehet alapozni, fejlődni és innentől kezdve nem számít az, hogy ki milyen élethelyzetben van.

Tervezik további kávézók megnyitását a fővárosban vagy akár vidéken?

Fokozatosan szeretnénk fejlődni. Kezdetben termékeink és szolgáltatásaink bővítésével, a hosszabb nyitva tartással, minél több kulturális program szervezésével. Természetesen távlati célunk, hogy nyissunk még újabb kávézót/kávézókat és ezzel minél inkább terjedjen az igazi „nemadomfel” életérzés!

Kávézó címe: VIII. kerület, Baross utca 86. (bejárat: Magdolna utca 1.)

webcím: www.nemadomfelkavezo.hu

Facebook: facebook.com/nemadomfelkavezo

2016.02.10

Sz.N.