Meghamisított szerelmek: a média hatása a párkapcsolatokra

média

A közösségi média kétségkívül kihat emberi kapcsolatainkra, megváltoztatja az egymás közti kommunikációt. A népszerűséget és a boldogságot lájkokkal mérjük, a másik fél iránti vonzalmunkat pedig a virtuális szférán keresztül fejezzük ki.  Milyen előnyei és hátrányai vannak a közösségi oldalalak használatának párkapcsolatainkban? Kenyeres Attila, médiaszakértő segítségével igyekeztünk választ találni a kérdésre, a Szerelemcsütörtök programsorozat keretében. 

Hogyan hat ránk a tömegmédia?

A tömegmédia meghatározó erő a modern társadalom befolyásolásában. Amellett, hogy magatartásmintákat közvetít és értékeket alakít, társadalmi-nemi viselkedésmintákat is nyújt. A televízió vagy éppen az internet az elsődleges információforrásunkká vált. A TV által közvetített valóságábrázolás sok esetben hitelesnek tűnhet, mégis torz képet közvetít. Elég, ha csak a valóságshow-ra, konstruált reality-re gondolunk. (Farm, Éjjel Nappal Budapest). Ezek a műsorok pedig olyan mintákat adnak – elsősorban a fiatal generáció számára – amelyek negatív irányba terelik őket.

Szexbotrányok és ami belefér…!  

A bulvársajtóban leközölt szerelmi drámák szintén hírértéket hordoznak, hiszen az általunk kedvelt vagy éppen gyűlölt celebekről szólnak. Társadalmi igényünk, hogy belessünk a „sztárok” életébe. Miért? Mert menekülünk a valóság elől, vagy a legfrissebb pletyka forrása lehet, de boldogságunkat vagy éppen boldogtalanságunkat is erősítheti. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a legtöbb „celeb sztori” a média által generált valóságot vetíti elénk. Ezekkel a megrendezett jelenetekkel pedig befolyásolhatóvá válunk és elkezdjük saját életünket másokéval összehasonlítani.

DUREX felmérés szerint a 18-34 év közti amerikai felnőttek 20%-a használta már okostelefonját szeretkezés közben, az angol felnőttek 12%-a felvette telefonját, több mint 5%-a Facebookozott az együttlétek során. 

Hol keressük saját boldogságunkat?

Sajnos, egyre inkább a közösségi médiában kutatunk emberi kapcsolatok után. A Facebook, a Twitter, az Instagram már nem csak a sztárokról szól, hanem Rólunk, hétköznapi emberekről, családtagjainkról, ismerőseinkről, barátainkról, volt szerelmeinkről. Mi magunk generáljuk a tartalmakat, saját életünk válik hírértékké.

média

Szerelmi életünk hálójában

A közösségi oldalakon való jelenlétnek vannak előnyei és hátrányai is a párkapcsolatokra levetítve.

Előnye, hogy lehetőséget kínál az ismerkedésre és kapcsolattartásra. A lényeg, hogy ne essünk túlzásokba.

Hátránya, hogy a kapcsolattól függő önbecsülés könnyen vezethet „overshare” magatartáshoz, vagyis túl sok személyes vagy semmitmondó információt oszt meg a közösségi oldalakon az illető. Ezek az emberek úgy érzik, hogy bizonyítaniuk kell azt, hogy kapcsolatuk rendben van, életük biztos talajon áll, és boldogok. További hátrány, hogy felerősítheti a féltékenység és szorongás érzését, ami megmérgezheti a kapcsolatot és akár szakításhoz is vezethet.

Kutatások bizonyították, hogy azok a párok, akik szakítás után ismerősök maradtak a közösségi oldalakon, nehezebben tudták elfelejteni a másikat, mint azok, akik végleg megszakítottak mindenféle személyes és virtuális kapcsolatot.

Lehetséges megoldások

A közösségi média nem megfelelő használatával saját magunkat is megcsaljuk, hiszen hamisítjuk a valóságot, felszínes, idealizált képet adunk önmagunkról. Ehelyett inkább:

Figyeljünk jobban egymásra!

Ne hasonlítgassuk össze saját kapcsolatainkat másokéval!

Legyünk tisztában a manipuláció lehetőségeivel!

Kapcsoljuk ki a kütyüket, ha egymással vagyunk!

Szorítsuk vissza az online kommunikációt egészséges szintre!

2016.06.10.

Sz. N.