Lépéselőny a pályakezdő munkavállalóknak

Lépéselőny Közhasznú EgyesületA Lépéselőny Közhasznú Egyesület színeiben képviseltette magát a Debreceni Foglalkoztatási Központ a Debreceni Egyetem Állás- és Szakimai Gyakorlati Helyek Börzéjén 2012. április 25-én, ahol tanácsadással, informálással és álláskeresési technikákkal próbáltuk segíteni a hozzánk forduló érdeklődőket a munkaerő-piacon történő sikeres érvényesüléshez.

A Lépéselőny Közhasznú Egyesület a rendezvény egész időtartama alatt (9-től 16 óráig) nyújtottunk tájékoztatást a rendezvényre ellátogatóknak. Maga az állásbörze már régen nem csak a multinacionális vállalatok betöltetlen munkahelyeivel várja a pályakezdő egyetemistákat. Habár még mindig hangsúlyos a mérnökök és informatikusok „levadászása” ezeken a börzéken. Viszont már a civil szervezetek is képviselteti magukat. A civil szervezetet is éremben járuljanak hozzá a debreceni egyetemen végzett álláskeresők sikeres munkavállalásához a jövőben.

A standerdő céges kiállítói mellett szép számban helyet foglaltak a civil szervezetek. Akik különféle lehetőségekkel ismertették meg a hallgatókat és már végzett álláskeresőket. Ilyenek voltak a teljesség igénye nélkül például:

  • a külföldi ösztöndíj lehetőségek
  • Diákcsere programok
  • valamint a hazai és nemzetközi önkéntesség

Ellenben a próba állásinterjúktól kezdve (magyar és idegen nyelven) a grafológiai tanácsadásig széles palettán szemezgethettek a bámészkodók.

Miért a Lépéselőny Egyesület képviselte a Debreceni Foglalkoztatási Központot?

A Lépéselőny Egyesület munkatársai azon álláskeresési technikák fontosságára hívták fel a figyelmet, amelyek érdemben járulhatnak hozzá, hogy a jelentkező elnyerje a kiszemelt munkakört, pozíciót. A hibátlan önéletrajzon és a meghirdetett állásra szabott motivációs levélen túl legalább ugyanilyen fontos tényezők a megjelenés és a testbeszéd, valamint a határozott fellépés és ambiciózus jellem.

Sajnos manapság állást keresni nem könnyű feladat: rengeteg időt és energiát vesz el, s akár hónapokig is eltart. Éppen ezért fontos a tudatos megtervezése ennek a folyamatnak, továbbá a közte lévő időszak hasznosan eltöltése. Ez megvalósulhat akár önkéntes munkán keresztül, ami egyúttal a szükséges tapasztalat megszerzése is lehet. Akárcsak a különféle képzésekben való részvétellel (szakmai és nyelvtanfolyamok stb.) megvalósulhat. Valamint, ha sikertelennek érezzük álláskeresésünket, akkor ne habozzunk szakemberektől segítséget kérni, mert lehet, hogy éppen csak egy aprócska hiányosság az önéletrajzban vagy talán a nem megfelelő álláskeresési csatorna lehet a kudarcok forrása.