A karácsonyi úttörők 12 pontja- Lélekszerda ünnepi köntösben

lélekszerda

A Lélekszerda keretében ezúttal ünnepi hangulatot varázsoltunk. Rády Eszter, pszichológus közreműködésével, közösen igyekeztük felkészíteni lelkünket a Karácsonyra. Bízunk benne, hogy az elhangzottak Titeket is inspirálnak majd.   

 

 

 1. Hogyan tehetjük boldogabbá a karácsonyunkat?

Emeljük a létszámot…az öröm összeadódik! Minél többen vagyunk egy helyen Karácsonykor, annál örömtelibbé válik az ünnep. Érdemes saját családi szokásokkal gazdagítani az ünnepet, ha eddig nem volt vezessünk be olyasmit, ami minden évben rituálészerűen visszatér, például közösen énekeljük a Mennyből az angyalt vagy minden évben elkészítjük kedvenc karácsonyi fogásunkat, számtalan lehetőség közül válogathatunk. Játszunk! Legyen szó társasjátékról, kártyázásról vagy egyéb tevékenységről, a lényeg, hogy a vacsora után ne a fotelbe huppanva nézzük a „Reszkessetek betörőket” (bár ez is közös élmény lehet), hanem közös élményeket gyártva, ismét gyermeki szívvel élvezzük az együtt töltött időt.

 1. Milyen az ideális csokiajándék?

A csoki finom és ajándékba bármikor adható. Ezt mutatja, hogy Európában a csokifogyasztás a decemberi hónapban a triplájára nő. Miért? Mert a csoki teobromint tartalmaz, ami a görög theo („isten”) és broma („étel”) szavak összetétele, azaz az istenek eledele, élénkít és jó hatással van az agyműködésre. Tehát, egy csokoládéválogatás minden alkalommal jó ajándék.

 1. Amikor nem tetszik az ajándék….

Ez elkerülhető! Hogyan? Töltsünk több időt azzal, hogy minek örülne a másik, puhatolózzunk, mire lenne szüksége. A vizsgálatok szerint az ajándékozás a kapcsolatokat is jellemzi, elárulja, hogy mit tudunk a másikról. Ha mégis „nem tetsző” ajándékba ütközünk, tiszta lelkiismerettel tudathatjuk, na nem az ajándékozás pillanatában, hanem például másnap.

 1. Ne adj pénzt!

A gyerekek és a felnőttek is másképp ítélik meg, máshogy állnak a pénzajándékhoz. Ami biztos, hogy rossz üzenete van. Kihathat az intimitásra, a kapcsolatokra, a státuszkülönbségeket erősíti. Ne adj pénzt! Légy kreatív!

 1. Az ajándékozás ünnepe

Van, akiknek könnyebben megy, van akiknek nehezebben a megfelelő ajándékot kiválasztani. Aki az utóbbiak közé tartozik, segítséget kérhet az ötletelős családtagtól. Minden családban van legalább egy olyan személy, aki kreativitásáról híres. Miért fontos egyaránt adni és kapni? Mert az érzelmi viszony erősödik általa. Aki, csak adni tud, az nehezen fogadja mások közeledését. Tanuljunk meg örülni, megtalálni az egyensúlyt.

 1. Karácsonyi díszítésfüggőség

Díszíteni jó! A díszítők jobb szociális képességekkel rendelkeznek, többet foglalkoznak a közösségekkel és könnyebben illeszkednek be a társaságokba. DE…NE essünk túlzásba!

 1. A karácsonyi zene és az illatok varázsa

Szóljon a karácsonyi zene, szívjuk magunkba a fahéja, narancsos, vaníliás illatokat, hiszen mindez hozzájárul az ünnepi hangulathoz.

 1. A jó ételek emelik a családi hangulatot

Lélekszerda előadás Rády Eszter Pszichológus a karácsonyi ráhangolódásró vezetett beszélgetést

Egy tanulmány szerint a karácsonyi menüt közösen összeállító családok sokkal pozitívabban állnak hozzá az ünnepi időszakhoz. Tipp: próbáljunk ki valami újat és hozzuk a régi jól bevált recepteket is. A minőség és nem a mennyiség a fontos.

 1. Létezik a Télapó, avagy mit mondjunk a gyerekeinknek?

Egyetlen szó: MESETERÁPIA. A mese a legrövidebb út a gyerekek szívéhez és tudatához. Általában, azt mondjuk a gyerekeknek, amit nekünk is mondtak szüleink. Létezik vagy sem? Hagyjuk meg a döntést gyermekünknek. A mesék segítségével saját hiedelemrendszerükbe könnyebben képesek beilleszteni a Mikulást, a Jézuskát vagy a Fogtündért.

 1. Adjunk hálát!

A hálaadás elégedettebbé, boldogabbá tesz. A vásárlás krízisen is átsegít, egyfajta pszichés védőpajzsot ad. Tegyük fel hát a kérdést magunkban: Miért vagyok hálás ebben a pillanatban, ezen a napon?

 1. Környezettudatosság: csomagoljunk vagy ne?

Európában 600 tonna csomagolóanyagot vásárolnak az ünnepi időszakban. Gondoljunk csak bele, ennek kb. négyszázezer fa látja kárát. Tegyünk ellene! Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot használjunk fel. Alternatív megoldások: kendő, újrahasznosított papír, sima kötés, az előző évit használjuk, ha tudjuk, ajándékzsák, régi ruhadarabot.

 1. Fényképezés, telefonálás, és egyéb közösségi tevékenységek

Ne a kamerán keresztül nézd….előbb éld át a pillanatot! Hiszen a pillanat egyszeri és megismételhetetlen. Ha folyamatosan kamerázunk és fotózunk, annak nem lesz soha valós, érzelmi lenyomata. Törekedjünk az érzelmi elemek begyűjtésére. Először mindenki örüljön, és NE fényképezzen!

2015.11.25.