“Korlátok Nélkül”-egy inspiráló kiállítás margójára

kiállítás

Szilágyiné Teveli Anita kiállításán jártunk, ahol a formák, minták és színek káprázatos kavalkádja találkozik egymással. Anita betegségéből kifolyólag döntött úgy, hogy elkezd szájjal festeni, ezzel is támogatva sorstársait. Egyesületünk a Debreceni Ifjúsági Házzal együttműködve megszervezte a “Korlátok Nélkül” című kiállítás megnyitóját, az alkotások pedig február 11-ig láthatók az Ifiházban. 

A kiállítás célja, hogy a fogyatékkal élő és egészséges emberek is lássák, hogy soha nem szabad feladni. “Minden ötlet jó ötlet! Miért ne valósítsuk meg, mi fogyatékkal élők is a vágyainkat. Azt javasolom sorstársaimnak, hogy kezdjenek el gondolkodni, hogy mi az, amit képesek megcsinálni, ami teljesebbé teszi az életüket. Mert nekem a szájjal festés jelenti a kiteljesedést-mondta a művésznő.

A kiállítást Huri Valéria kortárs költő-és fotóművész nyitotta meg:

“Mikor felkértek a kiállítás megnyitására, nem kis akadálynak tűnt a településünk közti  távolság, abban, hogy betekintést nyerjek a művész életébe, munkáiba. Aztán  a többszöri ,hosszas telefon beszélgetéseink varázsaként, azt hiszem, mindketten úgy érezzük már, mintha mindig is ismertük volna egymást. Nem telik el úgy nap azóta, hogy ne váltsunk pár szót vagy telefonon, vagy interneten.  Örülök,hogy találkoztunk, mert egy igazán nyílt, őszinte lelkű embert ismertem meg személyében! Tudnunk kell, hogy a fogyatékkal élő emberek is épp olyan tevékenyek lehetnek, mint egészséges társaik. Teveliné Szilágyi Anita Újlétán élő, szájjal festő művész  kiállítása éppen erre szeretné felhívni a figyelmet. Anitát mozgató és érzőideg bénulása sok mindenben korlátozza, egyvalamiben azonban nem, ez pedig a festés.

kiállítás

A tárlatnyitón Anita egyik kedves barátnője, Hegedűs Emese verseivel is megismerkedhettek a résztvevők, illetve kipróbálhatták, átélhették személyesen, hogy milyen szájjal festeni. Az alkotások megvásárlásával vagy megrendelésével közvetlenül Anitát támogathatják:  Vehessen magának egy motomedet. A motomed egy olyan mozgásterápiás készülék, amit kifejezetten a kerekesszékkel közlekedők és járási nehézségekkel küszködő emberek igényeihez alakítottak ki. Ez nagyban hozzájárulna Anita rehabilitációjához.

A megnyitót pedig ezekkel a sorokkal zárta Huri Valéria: “Nem vagyok festőművész, sem  hivatásos műkritikus, de szeretem a szépet, bármely művészet ágában! A művész feladata a szépség megalkotása. Olyan képek készítése, amelyekhez nem szükséges magyarázat. Az alkotások üzeneteket rejtenek, melyek minden embernek mást jelentenek. Minden tárlatnak más és más üzenete van.Biztos vagyok benne, hogy az alkotások előtt szemlélődve,  bekövetkezik az a  csoda, amint a művész lelkének sugárzása utat talál az Önök lelkéhez.”

2017.02.02.