Halljuk meg egymást! Konferencia a női esélyegyenlőségért

konferencia

A debreceni Kőr Dáma Egyesület CSAK egy Nő!? címmel konferenciát szervezett  a Megyeháza Árpád termében, amelynek célja a klasszikus női és férfi szerepek értelmezése, újraértelmezése korunk társadalmában. A rendezvényt olyan előadók gazdagították szakmai hozzáértésükkel, személyes tapasztalataikkal, mint Balog Klára, családterapeuta, Rubint Réka, személyi edző, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, dr. Széles Diána, alpolgármester és sokan mások.

Fejlődni önmagunkhoz képest, egymást segítve!

A külső társadalmi változások hatására a nő és férfi szerepek átalakultak. Míg a polgári család szigorúan hierarchizált volt, amelyben a férj feladata a család ellátása, a nőé pedig a nevelés, ápolás, főzés, takarítás, addig a posztindusztriális társadalomban a korábban egységes családmodell pluralizálódik. A szűk családi kör terjedt el leginkább, ahol csak a szülők és a gyerekek élnek egy háztartásban, és ahol a felek teljesen egymásra vannak utalva. A tradicionális szerepek mellett megjelennek az új világi szerepek, amelyek között meg kell próbálnunk egyensúlyt teremteni. Dr. Széles Diána, alpolgármester szerint a nők feladata a családi harmónia kialakítása és fenntartása, de meghatározó szerepe jut a férfinak, mint társnak, aki mindenben tud és hajlandó segíteni.

Ne csak hallgassuk, hanem halljuk is meg egymást!

„Meg kell tanulnunk átadni azt a szeretetet, törődést, amit női lényünk képes kifelé sugározni”-hangsúlyozta Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Kör Dáma Egyesület elnöke. A harmonikus családi lét megteremtése elsődleges szempont. Ez különösen nehéz abban az esetben, ha a szociális helyzet, betegség vagy egyéb külső tényező befolyásolja. Lényeges, hogy saját női szerepeink bennünk alakuljanak ki, és ezekben a szerepekben jól érezzük magunkat.

Merj úgy élni, ahogy szeretnél!

Rubint Réka, mint sikeres személyi edző, vállalkozó nő, anya és feleség saját tapasztalatait osztotta meg a közönséggel. „Nem azért vagy sikeres, mert jókor voltál jó helyen, hanem azért mert mindenkonferencia erőddel az elérni kívánt célra koncentráltál és mindent beleadtál, kitartottál”- emelte ki Réka. Nem állhat semmilyen akadály az utunkba, akkor, ha bízunk és hiszünk önmagunkban. Az ő életében is voltak megpróbáltató időszakok, és ha nem csinálhatta volna, amit szeret összeroppant volna. Az önmagunk nem elfogadása súlyos lelki gondokkal járhat, aminek Roboz Zsóka, mediátor szerint egyenes következménye lehet a meddőség. Az anyaszereptől való félelem, a rossz párkapcsolat, a sikertelen próbálkozások mind hatnak életünkre. Ezeket igyekeznünk kell minél hamarabb megoldani.

Az erő bennünk van!

„A sikeres vállalkozáshoz olyan tulajdonságok kellenek, amelyek a nők sajátosságai: jó szervezőkészség, precizitás, empátia, szorgalom, megfontoltság, intuíció”. – Fogalmazott Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Iparkamara elnöke. Mindezt pedig megerősítette Fazakas Pálma, a Születésház Egyesület munkatársa, aki a családpolitikai helyzetre tért ki előadásában. Ahhoz, hogy egy nő helytálljon a munkaerőpiacon és a családban is, családbarát környezet kialakítására van szükség. Legyen szó foglalkoztatási formáról, közintézményekről, településekről, munkahelyekről. Utóbbira Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője saját intézményük példáját hozta, amely támogatja a GYES-ről, GYED-ről visszatérő nőket, óvoda-bölcsőde programban vesz részt és számos egyéb hozzájárulással támogatja a kis-és nagycsaládosokat.

Fontos, hogy támogassuk egymást, fontos, hogy meg tudjuk határozni saját szerepünket a családon belül, fontos, hogy a közös aktivitásainkból kialakuljon hiedelemrendszerünk, amit átadhatunk a következő generációnak.

Sz.N. 

2016.05.05.