Kismamák figyelem!

kismamákatMeghirdethetik a kismamák a gyerekek kinőtt ruháit a facebook csoportjaikban? – Itt a NAV-állásfoglalása és figyelmeztetése:

“Ha magánszemély ingóságait nem gazdasági tevékenység keretében értékesíti, akkor ebből származó jövedelmét az ingó átruházásból származó szabályok szerint kell megállapítania. Valamint megfizetnie a 16 százalékos mértékű személyi jövedelemadót (szja). Nem kell ugyanakkor megfizetni az adóévben 200 ezer forintot meg nem haladó ingó vagyontárgy értékesítéséből származó jövedelem után az adót. Ha az ebből származó bevétel az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot: Nem keletkezik adóköteles jövedelem! -és szja-fizetési kötelezettség. Számla-, nyugtaadási és áfafizetési kötelezettség sem terheli-.”

A Gyerekek kinőtt ruháinak eladása nem gazdasági tevékenység 

Mivel a szülő gyermekek szükségleteinek kielégítése céljából ruhákat vásárolt, majd a megunt, kinőtt ruhákat interneten keresztül értékesíti, ez nem tekinthető gazdasági tevékenységnek, mert az ingóságok beszerzése nem továbbértékesítési, haszonszerzési céllal történt.

Mellesleg ugyanez a helyzet akkor is, ha a régi, feleslegessé vált könyvek értékesítéséről beszélünk.

Abban az estben, ha  kifejezetten abból a célból vásárol egy kismama gyermekruhákat, hogy azokat utóbb rendszeresen – például az interneten közzétett hirdetések révén – értékesítse, akkor az így megszerzett jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemnek tekintendő, és célszerű még mielőtt “beindulna az üzlet”, utána járni milyen feltételekkel tud vállalkozást indítani.

Nem a kismamákat követik figyelemmel

Másképp kezelendő, ha a kismama (vagy bárki más!) a saját készítésű tárgyakat, alkotásokat és szellemi termékeket értékesíti, például könyvet ír, vagy festményeket, szobrokat, ékszereket készít, és azok értékesítéséből szerez mellékjövedelmet. Ez önálló gazdasági tevékenységnek minősül, így már nem az ingóságok átruházásról beszélünk és nem az erre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, hanem az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések szerint kell megállapítani, és ennek megfelelően kell teljesíteni az adókötelezettségeket is – derül ki a NAV Ingóságok értékesítése az interneten című tájékoztatójából.

2016.04.12.