Kiégett munkavállalók helyett

Kiégett munkavállalókBizonyos munkakörökben és élethelyzetekben a munkavállalók mintha két végéről égetnék a gyertát. A fokozott Stressz és az emelkedett elvárásoknak való megfeleléskényszer olyan pszichoszomatikus tünetekhez vezethet. A lépéselőny Egyesületben dolgozó Megváltozott munkaképességű munkaerő sem képez ez alól kivételt, Sőt talán még fokozottabb az igénybevétel lelkileg.

Tényleg nagyobb kockázatban élnek a segítő munkavállalók a kiégés tekintetében?

Mi itt a Debreceni foglalkoztatási központban és a Debreceni Szivárványházban naponta szembesülünk emberi sorsokkal és tragédiákkal. Munkatársaink között sokan vannak megváltozott munkaképességűek akik saját tartós betegségeink mellett a gondjainkra bízott fogyatékkal élők és a munkavállalás területén segítségért hozzánk forduló ügyfeleinek gondjaival és kríziseivel is meg kell tudniuk birkózni.

Hogyan vegyük észre időben, hogy kiégés fenyegeti munkatársunkat?

A hosszan tartó stressz szinte folyamatosan fáradtságot okoz, mintha nem volna már annyi energiája mint régen.
Egyre nehezebb egy újabb (stresszes) munkanappal szembenéznie. Türelmetlennek, búskomornak látjuk, minden ok nélkül szomorúnak, vagy túl ingerlékenyekké változtak Egyre könnyebben betegszik meg: Immunrendszere már nem állítja meg a megbetegedéseket sem.

Szerencsére a test képes üzenni!

Jelezni:  Változásra, feltöltődésre van szükség!

Előfordulhat bizony, hogy szervezetünk betegségekkel, krónikus fájdalmak erősödésével, visszatérésével. Vagy egyenesen megfázással, influenzával, néha komolyabb bajokkal üzen.

Az akit fenyeget a Kiégés okozta depresszió: Egyre kevesebbet ad bele a személyes kapcsolataiba.
A közösség tagjaitól való visszahúzódás is a kiégés jele lehet. Nincs kedvük mosolyra és egy kis nevetésre, de ami a munkában a legnagyobb problémát okozhatja: kevesebb a türelmünk az emberekhez. Mi többiek csak azt látjuk: a kiégett munkavállalók valamiért visszahúzódtak, és begubóztak.

 

Ilyenkor nehéz a legjobb oldalát meglátni vagy a pozitív változásért küzdeni remélni, szinte lehetetlen mindenből a jobbik oldalt látni. Az optimizmus remekül hárítaná a stresszt,
de nekünk egyre kevesebb tartalékunk van az optimizmusból.

Amiért mindenkinek érdeke a kiégett munkavállalók “visszatérésén” dolgozni időnként minden munkahelyen: ugyanis a kiégett munkavállalók nem dolgoznak hatékonyan!

Miért veszélyes a munkaadónak ha kiégett munkavállalók dolgoznak neki:

A Kiégett munkavállalók gyakrabban hibáznak, emberileg és munkaterületük precizitásában is figyelmetlenebbekké válnak, Betegségeik miatt kiszámíthatatlanná változik a munkaütem betartása. Munkatársaikban is további feszültséget keltenek.

Egy hatékonyan működő szervezetnél, vállalkozásnál, vagy munkahelyen időről időre érdemes időről-időre ennek megelőzésére lépéseket tenni a zavartalan működés érdekében, mert az épp kiégőfélben lévő munkaerő elfásul, nem is igazán izgatja az élet, hát még a munka! Így sok minden feladat áthárul munkatársaira, miközben a negatív szemlélet folyamatosan terjed és a nyomás növekszik az összes munkavállalóban. Tehát a megelőzés a tömeges megbetegedések megelőzése érdekében minden esetben a munkáltató érdeke is.

Egyesületünkben dolgozó szakemberek nem csak egyesületünk hanem partnereink számára is végeznek a Kiégés megelőzése érdekében tréningeket, hogy azok hatékonyabba működésükkel képesek legyenek tartani magukat terveikhez.

Végezetül:

Ha magunkon érezzük a stressz okozta kiégés előjeleit ezért érdemes szabadságra menni , mielőtt végképp kiégnénk, lebetegednénk vagy elveszítenénk életkedvünk. Valami szokatlant tenni, új ismereteket szerezni, világot látni, kikapcsolódni, Családunk körében szeretve lenni, …hogy ne mi legyünk a Kiégett munkavállalók!