Kerekasztal találkozó a rehabilitációs foglalkoztatás elősegítése érdekében

kerekasztalA Lépéselőny Egyesület-Debreceni Rehabilitációs Kerekasztal találkozót szervezett április 15-én. A rendezvényen közel ötven fő vett részt különböző cégek, szervezetek képviseletében. A találkozó elsődleges célja, hogy a különböző szervezetekben tevékenykedő szakemberek megismerjék egymás szakterületét, programjait, olyan értékekkel, ismeretekkel gazdagodjanak, amivel kiléphetnek azokhoz az emberekhez, akiknek szükségük van a segítségre.

Huri Beáta

A Kerekasztal találkozó megnyitóját követően Huri Beáta, a Lépéselőny Egyesület elnöke bemutatta

A szervezetet, annak céljait, terveit. Beszélt a szolgáltatásokról, amelyeket az érintettek igénybe vehetnek (különféle klubfoglalkozások és szakmai képzések, gyakorlati helyszín biztosítása, módszertani fejlesztés, önkéntesek fogadása, hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű munkavállalók felkészítése). Kiemelte a Debreceni Szivárványház működtetésének fontosságát, kitért a debreceni Nóra-pont által nyújtott lehetőségekre.

Rády Eszter, a SIKK Egyesület elnöke egy interaktív előadás keretében a munkáltatói érzékenyítésről beszélt, pszichológiai és biológiai szempontból megközelítve a témát. „Az érzékenyítő tréning segít olyan módszerek elsajátításában, amelyek hatására a befogadók és az új csoporttagok között elmosódnak a különbségek, segít megérteni és megérezni a hátrányos helyzetű csoport helyzetét, információt és tudást ad a csoportról”– emelte ki Rády Eszter.

kerekasztal

Zalabai Péterné, a Motiváció Alapítvány szakmai vezetője az akadálymentesítés problémáját járta körül előadásában, külön kitérve az egyes törvényi rendelkezésekre, az akadálymentesség gyakorlati szempontjaira. Ezt követően Bercsényi Szilvia, a Tesco-Global Zrt. munkatársa a megváltozott munkaképességű személyek gyakorlatban való foglalkoztatásáról tartott előadást, kiemelve a toborzás menetét. „Főként a jelentkezők képességeit, készségeit tartjuk szem előtt, illetve azt, hogy mennyire vannak felkészülve, hogy visszatérjenek a munka világába”– mondta Bercsényi Szilvia.

Borsy Ádám és Losonczy Aurél, a Lépéselőny Egyesület munkatársai személyes tapasztalataikról számoltak be megváltozott munkaképességűként. „Mindenkiben meg van a tehetség, csak meg kell találni, és segíteni kibontakoztatni azt.”- vallja Borsy Ádám.

Végül a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának két munkatársa, Demetrovics Zsuzsanna és Rónai Anikó a TÁMOP 1.1.2-es projektjének eredményeit mutatták be statisztikai adatok segítségével, illetve beszéltek az Ifjúsági Garancia Program előnyeiről.

2015.04.16.