Kerekasztal Találkozó az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében

kerekasztal az esélyegyenlőség megvalósíthatóságáról

A Lépéselőny Egyesület szervezésében a májusi Észak-Alföldi Regionális Kerekasztal Találkozó ismét a rehabilitáció és esélyegyenlőség témakörét járta körül, megoldást keresve a közös együttműködés lehetőségeire és a felmerülő problémák átértékelésére.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársa, Józsa Éva

A megváltozott munkaképességű munkavállalók után igénybe vehető adókedvezményekre tért ki részletesen. Beszélt a szociális hozzájárulási adóról, a családi kedvezményekről, a rokkantsági járadékról, a súlyos fogyatékossági kedvezményekről egyaránt.

Kontér Mária a Kereskedelmi Iparkamara képzési és oktatási osztályvezetője

A szakképző rendszer változásairól, valamint a szakmát tanulók foglalkoztatásának lehetőségeiről számolt be. Kitért a duális képzésre, amely fontos szerepet tölt be a szakmát tanulók életében. „Sokkal jobban elhelyezkednek a későbbiekben azok a fiatalok, akik cégeknél, vállalkozásoknál töltik gyakorlati idejüket, hiszen nem steril körülmények között sajátíthatják el a tudást, hanem már élesben a munkára szocializálódhatnak.”– mondta az osztályvezető asszony. Főleg a magyar és német tulajdonú cégek kapcsolódnak be a tanulóképzésbe. Fontos számukra, hogy lojális, motivált és szakmailag felkészült munkatársakat kapjanak.

Kovács Krisztián esélyegyenlőség hivatal

Dr. Kovács Krisztián, a Hajdú-Bihar megyei egyenlő bánásmód- referens

A védett tulajdonságainkra hívta fel a figyelmet és azokra az okokra, amivel a Hatósághoz lehet fordulni. Bemutatta azt az öt fajta magatartást, ami esélyegyenlőségi problémákat vált ki: a közvetlen megváltozott munkaképesség, a közvetett hátrányos megkülönböztetés, a jogtalan elkülönítés (pl: iskolai szegregáció), a zaklatás és a megtorlás. „A munka világát szigorúbban veszi a jogalkotó, ezen belül az ok-okozati összefüggés a meghatározó”– emelte ki a jogász. Rády Eszter, pszichológus pedig a kommunikáció, a készségek és képességek meghatározó szerepére hívta fel a figyelmet.

Végül a Lépéselőny Egyesület elnöke Huri Beáta, és egyik foglalkoztatási tanácsadója Bodnár Erika bemutatta az egyesület által igénybe vehető szolgáltatásokat, amelyek az életszerű problémák, az esélyegyenlőségi célcsoportok érdekében születtek.

Köszönjük az előadóknak és a részvevőknek, hogy eljöttek a találkozóra!

Írta: Szabó Noémi