Kényszeres gyűjtögetés, beteges zavar vagy különleges elfoglaltság?

cccc

A patologikus halmozás egy pszichológiai betegség, hétköznapi értelemben kényszeres  vagy beteges gyűjtögetés néven ismerhetjük a jelenséget.  Egyesek szerint ez komolyabb pszichológiai stádium megnyilvánulása is lehet, okozhatja félelem, társ elvesztése, egyedüllét elviselhetetlensége, egyéb lelki betegségekre engedhet következtetést. Ezek a tárgyak a betegeknek az elveszett társat/tárgyat jelentik. Egy egészséges ember számára elképzelhetetlen, hogy otthonában a padlótól a mennyezetig érjenek a kacatok, és hogy a felhalmozott limlomtól lépni, élni se lehessen.

A kényszeres gyűjtögetés számukra természetes

Éppen ezért olyan nehéz a gyógykezelés elkezdése, mert nem látják be, hogy ez már beteges. Hatalmas felelőssége van ennek kezelésében a közvetlen közösségüknek és a családjuknak, éppen ezért fontos, hogy időben észrevegyük az árulkodó jeleket. Nincs egyszerű meghatározása a szindrómának, az alábbi jelenségek utalnak az állapotra:

  • Mindennemű tárgyaknak a túlzott felhalmozása, legyenek azok ruhaneműk, csecsebecsék, dobozok, vagy csak használt zacskók, nem ritka a tartós élelmiszerek “bespájzolása” sem.
  • Teli zsúfolása a lakásnak az említett tárgyakkal, normális használatát majdnem lehetetlenné teszik.
  • A “gyűjtemény” már jelentősen akadályozza a helyiségekben az életszerű funkciók használatát, a rend és a tisztaság fenntartását, szükséges tárgyak hozzáférhetőségét.
  • Képtelennek érzik magukat a használhatatlan lomoktól való megválásra.
  • Néhány esetekben a betegség kleptomániával vagy guberálással is párosul.

Ez az állapot olyan méreteket ölthet, hogy az egyénre és környezetére fertőzés veszéllyel, tűzveszéllyel, társadalmi kirekesztéssel is járhat. Különböző embereknél másként jelennek meg a tünetek, de az eredmény mindig hasonló. Az állapot kezelése majdnem mindig hosszadalmas terápiát kíván.

Férfiak és nők is lehetnek ennek a függőségnek az áldozatai, legtöbbször 50 éves kor felett lehet diagnosztizálni, amikor ez a probléma már látványos méreteket ölt.

Korlátok szemétből
Hol van a határ a jóleső birtoklás, a „nehezen válok meg” érzése és a kényszeres gyűjtögetés között? Sokszor észrevétlenül csap át a tárgyak gyűjtögetése kényszerességbe. A környezet pedig ilyenkor többnyire tehetetlen, a gyűjtögető minden jó szándékunk ellenére zokon veszi a figyelmeztetéseket.

Mindenképp Pszichológus segítsége szükséges

A patologikus halmozásban szenvedő egyén a segítségnyújtás lehetőségét drámai beavatkozásként éli meg. A felhalmozás által kialakult megdöbbentő körülmények kirekesztik a közösségből. Elszigeteli magát az emberektől, nem hív és nem fogad vendégeket, mert nem akarja, hogy életkörülményeire fény derüljön. Később ő maga sem megy emberek közé, mert a betegség egyéb leépülésekkel is jár. Környezetének kell jeleznie a Pszichológus felé elsőként a problémát, hogy idejében megfékezzük a bajt, vagy ha későn tudatosul akkor legyen esélye kilépni ennek a személyiségzavarnak a hatásából. Mert ahogy a lakás egyre zsúfoltabbá változik, éppúgy beszűkül  a beteg személyisége, és mozgástere  is. Zárkózottság jellemzi, ellenségessé és gyanakvóvá változik. Külseje is egyre inkább elhanyagolt lesz, hiszen sokszor már nem fér hozzá a saját fürdőszobájához. Szükségleteit sem a WC-n  végzi el, sőt van, hogy ennek maradványait is felhalmozza! Nem fürdik, nem vált ruhát, nem mos és nem takarít.

A kényszeres gyűjtögetés és a rendetlenség által otthonából végzetesen fertőző és tűzveszélyes egérfészek válik. Vegyük észre ha ilyen probléma van környezetünkben, és kérjük szakemberek segítségét! Szociális munkások, pszichológus bevonásával, van lehetőség megfékezni ezt az őrületet! Végső esetben a hatóság bevonását is kérhetik a szomszédok kényszertakarítás elrendelésére.

Kipótolni az életet

A Gyűjtögetés hátterében valamilyen veszteség áll, a beteg nem tud tovább lépni, nem tudja feldolgozni a veszteség okozta fájdalmat. A magánnyal, a félelemmel, az állandósuló szorongással való együttélés  ellensúlyaként jelenik meg a halmozás. Ha látszólag nincs is a közelmúltban kézzelfogható oka a kényszeres gyűjtögetésnek, lehet valamilyen régebbi fel nem dolgozott sérelem, törés. Nem ritka a gyermekkori bántalmazás, vagy a szülők elvesztése,  esetleg válása, aktív korúaknál akár a tartós munkanélküliség, a nyugdíjas kor tétlensége is előhozhatja. Forduljunk szakemberhez minden esetben, az is előfordulhat, hogy a gyűjtögetés kényszere egyéb pszichiátriai probléma mellé társult.
A Pszichológiai kezelésben nagy segítség a kényszeres gyűjtögetés okainak felderítése, a régi sérelmek elengedése, más kapaszkodókra való rátalálás elősegítése. A Kényszeres gyűjtögetővel szembeni ellenséges fellépés, vagy az elutasításuk megszégyenítésük semmilyen módon nem szolgálja a gyógyulás felé vezető lépéseket. Járjunk tehát körültekintően el.  Debrecenben és Hajdúsámsonban is van lehetőség a Szivárványház szolgáltatását igénybe véve előzetes bejelentkezés alapján Pszichológus segítségét kérni!

2016.11.23.