Kapcsolaterősítés… Valentin napon is

párkapcsolat, Kapcsolaterősítés, kapcsolatok

Valentin napot megelőző Lélekszerdán miről is beszélgethettünk másról, mint a szerelemről és a párkapcsolatokról. Az ókorból eredő ünnepet február 14-én tartják. Angolszász területeken már a 15. századtól meglepik egymást a szerelmespárok valami aprósággal. Azóta is nagy népszerűségnek örvend a Valentin nap, Magyarországon az 1990-es évektől terjedt el jobban.

Szent Bálint vagy Valentin a szerelmesek, a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. Napjainkban a világ több részén is megünnepelik a február 14-ét, bár az egyes szokások eltérőek. Például Japánban a hölgyek csokoládéval ajándékozzák meg szerelmüket, férfi ismerőseiket, majd egy hónappal később viszonzásként fehér csokoládét kapnak az uraktól. Kevésbé ismert, hogy Magyarországon a sváb közösségek előszeretettel ábrázolták Szent Bálintot. Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon, a Bóly közelében fekvő Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetén pedig ma is látható Bálint freskója. Több legenda, történet fűződik a szerelmesek napjához, de elterjedését a fogyasztói társadalmi hatások is befolyásolták.

Tartsuk vagy Ne?

Valentin nap közeledtével átgondoljuk, hogy lepjük meg szerelmünket, vagy sem. Vannak, akik szívesen veszik át ezt a szokást és készülnek valami kis aprósággal, de ott vannak az anti-valentin-nap képviselői, akik szerint nem attól erősödik meg egy kapcsolat, hogy az év eme napján ajándékokkal bombázzák társukat. Érdemes megtalálni a két véglet közti utat, hiszen egy szép gesztus, egy kedves üzenet senkinek sem esik rosszul.

Hogyan erősíthetjük párkapcsolatunkat?

A Lélekszerdán ezúttal néhány tippet, ötletet kaptunk Rády Esztertől, hogyan építhetjük, fejleszthetjük már meglévő párkapcsolatunkat és mit tehetünk, ha éppen szinglik vagyunk. Könyvajánlói éppen a lényegre tapintanak rá, milyen valójában a szerelmes nő, és szerelmes férfi, milyen szerepe van a tesztoszteron-és ösztrogén szintnek kapcsolatainkban, illetve milyen bocsánatkérő nyelveket alkalmazhatunk, ha megbántottuk a másikat.

  1. Esther Perel: Szeretkezés fogságban – A szexualitástól az erotikáig: egyszerre van módunk nyomon követni a párok kihűlt szenvedélyének megértési folyamatát és azt a hatékony terápiás beavatkozás folyamot, amelynek végén az intimitás újra átélésre kerül és a kihűlt szenvedély újra lángra kap.
  2. Müller Péter: A halhatatlan szerelem: Más lelkébe való mélyebb belepillantás, egyben önmagam és az igazság felfedezése is a könyv.
  3. Nossrat Peseschkian: A párkapcsolat 17+1 formája- a párkapcsolatok alapformájával ismerkedhetünk meg. Segíthet saját viselkedésünket másokéval összehasonlítani, és így pontosabban megfigyelni.
  4. Boldizsár Ildikó: Mesék férfiakról nőknek/ Mesék nőkről férfiaknak- a mesék eltűnt korok bölcsességével megmutatják nekünk a párkapcsolatok működését.

 

Kapcsolaterősítés szerelembena párkapcsola formái Kapcsolatok párválasztás

5. Jorge Bucay: A találkozás útja- Bucay történetei erőt adnak, hogy ne bonyolítsuk túl dolgainkat, teljes figyelmet szenteljünk annak, ami lényeges számunkra, és mindeközben harmóniában maradjunk önmagunkkal és környezetünkkel

6. Bereczkey Tamás: Rejtett indítékok a párkapcsolatban- célja, hogy megértsük ösztönös vonzalmainkat és döntéseinket.

7. Eric Berne: Szex a szerelemben

8. Meskó Norbert: A szépség eredete – a szexuális vonzerő és párválasztás kérdéseit tisztázza.

9. Chapman, Gary: Ha nem elég a sajnálom- a szeretetnyelvekhez hasonlóan a bocsánatkérés nyelveit is bemutatja számunkra és azt, hogyan lehet őket egy családi, baráti vagy üzleti kapcsolat rendezésében használni.

2016.02.10.