Jótékonysági Világnap- az adományozás fontossága mindennapjainkban

jótékonyság világnapja

A Jótékonyság világnapját 2013 óta ünnepeljük szeptember 5-én, amely Boldog Kalkuttai Teréz anya halálának napjával van összefüggésben. Az ember egyik leghumánusabb cselekedete, amikor rászoruló embertársainkon adományozással segítünk. Adományozni legegyszerűbben adónk egy százalékának felajánlásával, vagy egy adományvonal telefonszámának felhívásával tudunk. Természetesen pénzen kívül adhatunk tartós élelmiszert, ruhaneműt, használati tárgyakat, de lehetünk véradók és élményeket is felajánlhatunk. 

Néha egy természeti katasztrófa hatására mozdulunk meg és megmutatjuk, hogy sokkal többet tudunk tenni, ha akarunk. Példának említhetnénk a 2004-es indiai óceán térségében pusztító Cunamit vagy a közelmúltban történt nepáli földrengést. A károsultak megsegítésére nemzetközi összefogás alakult ki, élelmiszert, gyógyszereket, orvosi és mentő csapatokat küldtek a katasztrófa sújtotta területekre.
Minden adomány hatalmas segítséget jelenthet az arra rászoruló egyén, család vagy közösség számára. Ezzel sokat tudunk tenni többek között a nélkülözés, szegénység, alultápláltság, kirekesztettség és betegségek ellen. Legalább ilyen fontos megjegyezni, hogy ez ne csak egyszeri alkalom, hanem rendszeres legyen.

Segíthetünk személyesen is, de rendelkezésre állnak alapítványok és közhasznú szervezetek, melyek sok évtizedes tapasztalatukkal eljuttatják felajánlásainkat rászoruló embertársainknak, legyen szó látássérült emberekről, nélkülöző családok iskolakezdésének támogatásáról. Sok jó ügy van, és néha nehéz választani.
Még ha úgy is véljük, hogy nem tudunk mit adni, minden munkavállaló megteheti, hogy személyi jövedelemadója 1+1%-át felajánlja alapítványok, civil szervezetek vagy egyházak részére. Erre minden évben egyszer, május 20-ig, a személyi jövedelemadó bevallás határidejének lejárta előtt van lehetősége. Nagyon sokan élnek ezzel a lehetőséggel, de olyanok is vannak, akik elmulasztanak nyilatkozni, ez esetben az összeg az államkasszát gyarapítja, felhasználásáról nem mi döntünk. Ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget, egyszerű és nem kell sok idő a nyilatkozat kitöltéséhez.

Sokszor a média beszámol sztárok, hírességek jótékonykodásáról. Nagy összegeket adományoznak például betegségek elleni kutatásra, kórházaknak, iskoláknak. De egy pillanatig se gondoljuk, hogy hatékonyan segíteni csak és kizárólag nagyobb összegekkel lehet. Ez csak akkor igaz, ha kevesen segítenek. De ahogy a jól ismert közmondás is tartja: „sok kicsi sokra megy”. Akkor is célba ér a segítség, ha sokan támogatják valamivel.

Írta: Hetesi-Lámer Anita