Mi a teendő, ha a munkáltató visszaél a munkavállaló szabadnapjaival?

 a munkavállaló szabadságával kapcsolatos elképzelései ütköznek munkáltatók érdekeivelA munkáltató visszaél a munkavállaló szabadságával, ha szabadnapban adja ki az elrekvirált ebédszüneteket a dolgozónak „tömbösítve”? Vagy a dolgozó megy bele abba, hogy csak papíron legyen szabadságon, mert jobban megéri neki, ha szabadnapján is dolgozik a munkáltatójának? A Nemzetgazdasági Minisztérium ellenőrzései szerint a szabadság kiadásával kapcsolatos jogsértések a leggyakoribbak Magyarországon.

Visszaéltek a Szabadságával?

Csaknem húszezer embert érintettek a munkaidő nyilvántartásának szabálytalanságai- derül ki a tavalyi ellenőrzések adataiból. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya a szabadsággal kapcsolatos törvények betartását kiemelten ellenőrzi. A szabadságok kiadásának jogszerűsége ősszel, az október, novemberi időszakban került fókuszba. A munkáltatók által elkövetett jogsértések között nem a szabadság mértékének helyes megállapítására vonatkozó jogsértések, hanem a szabadság kiadásával kapcsolatos jogsértések dominálnak, hozta nyilvánosságra az NGM Sajtó és Kommunikációs Titkársága.
Leggyakoribb a szabadság tárgyévben történő kiadásának elmulasztása. A szabadság ugyanis pontosan meghatározott törvényi előírásoknak megfelelően, meghatározott feltételek teljesülése esetén vihető át a következő évre. Fontos tisztázni mind a munkáltatók, mind a dolgozók felé azt a tényt: a szabadság pénzbeli megváltásának lehetősége korlátozott! Ezt ugyanis a Munka törvénykönyve csak abban az esetben teszi lehetővé, ha a munkavállaló munkaviszonyának megszűnésekor a munkáltató még nem adta ki a szabadság időarányos részét. Egyéb esetben a szabadság pénzbeli megváltását a törvény nem teszi lehetővé!

Figyeljen oda a munkavállaló, hogy mit írat alá a munkáltató vele!

A kereskedelemben gyakori, hogy a 14 napos egybefüggő szabadság lehetőségéről mondatják le az alkalmazottakat. Ahogyan az is, hogy az év végi időszakban nem engedik el őket arra a 7 napra, amelyről az Munka törvénykönyve szerint a munkavállaló rendelkezne. Illetve az is megesik, hogy a munkaerőhiány miatt inkább csak papíron írják ki a szabadságokat. Van olyan munkáltató, aki már a szerződéskötéskor lemondatja a munkavállalót a 14 napos egybefüggő szabadság jogáról. Teszi ezt úgy, hogy a Munka törvénykönyvére hivatkozik, amelynek az ide vonatkozó paragrafusáról a dolgozó gyakran nem tudja mit is takar. Ilyen esetben a 14 napos egybefüggő szabadság, amit egyszer egy évben mindenkinek joga van kivenni egészsége érdekében, ha lemondatják a munkavállalót a munkaszerződésben, akkor nem jár, hiszen a felek másként állapodnak meg. A dolgozó, amikor aláír egy ilyen szerződést vagy külön megállapodást, hogy nem kéri, hogy rá alkalmazzák a Munka törvénykönyvének e szabályát, akkor lemond e jogáról.

Hol kell résen lenni a régi dolgozóknak?

Ennek a külön megállapodásnak az aláíratására, gyakran az évi szabadságtervezésnél tesz kísérletet a munkáltató. Ha ilyen irányú problémával szembesülünk, mint munkavállaló fordulhatunk panaszunkkal szakszervezethez vagy munkaügyi jogászhoz, amely ilyenkor megpróbál a munkáltatóval, mint partnerrel tárgyalni, ám ha ez nem sikerül, akkor munkaügyi bírósághoz kerülhet az ügy. Segítségre van szükség, hogy a munkáltató ne babráljon Önnel a munkavállalás során? Mi a Debreceni Foglalkoztatási Központban minden segítséget megadunk, a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is.

2016.08.08.