Ismét Virágkarnevál Debrecenben!

Debreceni virágkarnevál útvonalaA Virágkarnevál a nagy létszámú város legnépszerűbb turisztikai rendezvénye.

Az államalapító Szent István király szentté avatásának napjához és az új kenyér ünnepéhez, augusztus 20.-hoz kötődik. Az eredetileg egy napos rendezvény már egy teljes “karneváli hétté” nőtte ki magát, különböző programokkal, koncertekkel. Ezt a programsorozatot koronázzák meg az augusztus 20.-án felvonuló virágkocsik.

Az eddigi leglátványosabb virágkarnevál forgatagát ígérik

A karneválra már hónapokkal előbb készülnek, a kocsik díszítése pedig 2-3 héttel a rendezvény előtt elkezdődik. Hagyományosan különböző vállalkozások, cégek díszítik a kb. 15-16 kocsit, amelyekhez 3 millió szál virágot is használnak.

Az első években a díszítéshez kizárólag élővirágokat használtak. Az utóbbi években megnőtt a száraz virágok felhasználása, de így is egy-egy kocsi díszítéséhez 150-250 ezer szál élővirágot használnak fel, a témának megfelelően.

A virágkocsikat száraz virágok tízezreiből építik fel, melyek mindig egy témát ölelnek fel. Minden kompozíciót egy-egy speciális, erre a célra készített teherautó szállít, melyre először a téma vázát készítik el vasvázra dolgozott fából, hungarocellből és más segédanyagokból, majd ezekre erősítik a száraz- és élővirágokat. Természetesen úgy, hogy a teherautóból csak a kerék látszik ki. Sokszor még az sem. A faragás és a lakatosmunka kezdeti lépései után – két héttel a virágkarnevál előtt – elkezdik feltűzni a száraz virágokat. Ez azonban már 30-40 emberes feladat. Végül a vágott virágokra kerítenek sort, amelyeknek a frissessége csak úgy garantált, ha közvetlenül a felvonulás előtt, azaz 19-én éjszaka tűzik fel őket. A kocsiknak augusztus 20-án, reggel 6 órakor már teljes pompájukban kell díszelegniük! Minden évben hagyományosan a Szent Korona a nyitókocsi, a további kompozíciókban mindig látható valamilyen mesebeli téma (pl. részlet a János vitézből), általában valamilyen aktuális témát jelenítenek meg.

Minden évben kell valami plusz

A karneváli menet unikális lesz, picit visszatérnek a gyökerekhez. Szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy élővirágokkal díszítsék a kocsikat, ezért félmillió szál dáliát hozattak Hollandiából, ahol szintén nagy hagyománya van a virágkarneváloknak . A 2017-es virágkarneválon 14 virágkocsi vonul fel, a külföldi – többek között amerikai, spanyol, olasz, török és német – fellépők mellett pedig a hazai és a debreceni „lelkes és színvonalas fellépők is ott lesznek a karneváli menetben”.

A rendezvény főattrakciója a 20 méter széles, 7 és fél méter magas sárkánykompozíció lesz, melynek különlegessége, hogy mozogni, lélegezni és füstölni is tud.

Debreceni virágkarnevál táncosaiKészülnek a karneválra a debreceni táncosok

A nagy meleg ellenére is lelkesen készülnek a táncosok a Virágkarneválra. Már csak pár napjuk maradt, hogy tökéletesítsék a produkcióikat. Több mint 20 művészi együttes vonul majd végig a városon a kocsikkal együtt a karneváli menetben.