A humor pszichológiája. Nevess és szeress!

Miért jó mosolyogni és miből áll össze a humor? Lélekszerda programsorozatunk alkalmával ezúttal a humor pszichológiájába mélyedtünk el, Rády Eszter segítségével.

Mi a Duchenne-mosoly és hogyan befolyásolja életed?

Duchenne 19. századi francia származású kutatóorvos, aki az ember arcizmainak működését tanulmányozta. Az érdekelte, hogy mi a különbség az őszinte és hamis mosoly között. Elektromos árammal folytatott kísérleteiből kiderült, hogy a különbséget főként a szemek körüli izommozgások adják. Vagyis őszinte mosolygáskor a szemek körül kirajzolódnak a kisebb-nagyobb szarkalábak.

Tény, hogy a gyakrabban és őszintén mosolygó emberek boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és elégedettebbek az életükkel. Vagyis a humor és a nevetés a mentális egészség elengedhetetlen feltétele. A nevetés öngyógyító folyamat. Amikor betegek vagyunk érdemes olyan filmet (vígjáték), mesét nézni, ami megnevetett.

Ezenkívül sokféle szerepet tölt be a humor: jelentőségteljes a csoportkohézió, csoportidentitás kialakulásában, mozgatja az agyat, perspektívaváltást is igényel, emlékezető tárakat is mozgósítja.

Érdekesség

Azok, akik botox kezeléssel segítenek rá fiatalságuk megőrzésére, sokkal kevesebbet mosolyognak, hiszen a szérum hatással van a mimikai izmok bénulási állapotának kialakulására.

A humor négy összetevőből áll:

  • a társas kontextusból – tehát, hogy valaki produkálja a humort, a másik fél pedig megérti
  • kognitív – perceptuális folyamatokból,
  • jókedvből és örömből,
  • valamint érzelemkifejezésből

sz

A humor másik arca

„Aki ironikus, nem biztos, hogy szarkasztikus, de ettől még lehet cinikus.”

A szarkazmus, irónia és cinizmus a bűvös hármas, vigyázzunk, mikor, hol használjuk őket, hiszen általuk megbánthatunk másokat. Csak óvatosan a megjegyzésekkel!

SZARKAZMUS

A szarkazmus a görög szarx, szarkisz szóból ered. Jelentése hús, test. Ebből származik a szarkaszmosz, ami gúnyolódik, húsába tép, szaggat jelentéssel bír. A szarkazmus gúnyos, ellenséges stílus. Oscar Wilde szerint a szellemesség legalacsonyabb rendű formája.

CINIZMUS

A cinizmus üres identitás, vagyis a cinikussal könnyű együtt nevetni, de nehéz hozzá kapcsolódni.  A cinizmus belső üresség, szorongás és bizalmatlanság szüli.

IRÓNIA

Az irónia humort és gúnyt ötvöző csipkelődés, maró gúny. Olyan közlésmód, amelyben a kimondott jelentést felülírja a közlés módja által hordozott jelentéstartalom.

2016.04.06.