Hogyan szerethetjük egymást különböző nyelveken?

szeretetnyelv

A szeretetnyelvekről olvashattunk, hallhattunk már különböző kontextusokban Lélekszerdákon. Ezúttal mélyebben beleláthattunk a Gary Chapman alkotta szeretet dimenzióiba. Munkatársunk, Antal Beatrix előadásában emellett kitért az önmegvalósítás lehetőségeire és önmagunk szeretetének gyakorlására.

Gary Chapman – a kommunikáció-pszichológia eredményeire alapozva újabb fontos felfedezést tett: a szeretetközlés többféle csatornán át történhet, de mindenki csak azt az adást képes fogni, amelyre neveltetés közben, közvetlen környezete és személyes hajlamai hatására ráhangolódott. Chapman a személyes szeretetnyelvünket az idegen nyelvhez hasonlítja. Meg kell találni azt a nyelvet, amivel közelíthetünk a másik felé, amit megért és elfogad.

Az 5 szeretetnyelv

Elismerő szavak: fontos a dicséret, a kedves szó a másik fél számára. A szavak ebben az esetben többet érnek a cselekedeteknél.

Minőségi idő: a rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora, vagy egy közösen eltöltött hosszú hétvége is.

Ajándékozás: itt jelképes, apró ajándékokról, meglepetésekről van szó, az érték nem számít. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít rá.

Szívességek: aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti az életét, rengeteget jelent. A másik fél által elvégzett feladatokban nyilvánul meg (bevásárlás, főzés, mosás, takarítás stb.)

Érintés: aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra száz szónál.

nyelv
1. ábra

Természetesen ahhoz, hogy másokat szeretni tudj, elsősorban önmagad kell megszeretni!

Mutatunk 10 utat Önmagad szeretetéhez

  1. Ne becsméreld magad!
  2. Föl kell hagynunk önmagunk riogatásával!
  3.  Légy gyöngéd, kedves és türelmes magadhoz!
  4. Ne gyűlöljük magunkat, amiért negatív gondolataink vannak!
  5. Dicsérd magad!
  6. Ha szereted önmagad, jót akarsz magadnak, fordulj barátaidhoz!
  7. Szeresd rossz tulajdonságaidat!
  8. Viseld gondját a testednek!
  9. A tükör előtt végzett gyakorlatok fontossága!
  10. Végül, szeresd önmagadat most! – ne várd, hogy az érzés magától jöjjön

Ezután jöhet az Önmegvalósítás, amit Maslow szerint hat szint előz meg. (1. ábra).

És, hogy melyik a TE szeretetnyelved? Az alábbi teszt segít megadni a választ:

http://hu.berkijudit.hu/blog-2/archivum-2010-2/szeretetnyelv