Hogyan segíthetsz adományokkal, tényleg a rászorulókon?

Hogyan segíthetsz adományokkal a rászorulókon? Például a Lépéselőny Egyesületen keresztül!Ünnepek környékén benned is felmerül a kérdés Hogyan segíthetsz? A legbosszantóbb nekem is amikor ilyet hallok: „Itt lehetsz akárki, és úgy segíthetsz, ahogy akarsz.”

Ez nem egy korrekt hozzáállás szerintem. Miért nem?

  • Aki segíteni AKAR, az nem akárki!
  • Ha valaki segíteni akar, az nem feltétlen ér arra is rá, hogy kitalálja: Kinek, mikor, hol, hogyan juttassa el a segítséget.

Hogyan segíthetsz tényleg a rászorulókon?

Önkéntes munkával

Ezt mindenképp szervezett keretek között tedd, segítségnyújtó szervezeten keresztül, hogy ne legyél esetleg később támadható, illetve ne érezd később kényszerítve magad azok által akiknek segítettél.

Tárgyi adományok

Ezt legokosabb ha szintén szervezetten teszed, feltéve ha nincs olyan ismerősöd akiről tudod hogy tényleg rászorult, és pont ara van szüksége amitől te már szabadulnál. Persze amikor ismerősnek adakozol közvetlenül, keletkezik feszültség is bizonyos helyzetekben, és hálát nem szabad várni, vagy bármi nemű viszonzást, mert akkor már nem adományról hanem megvesztegetés vagy kifejezetten zsarolás érzetet is kelthetsz abban akin segíteni akartál.

Ha a Tárgyi adományod segélyszervezeten keresztül juttatod el, akkor tiszta hogy lemondtál a tulajdonosi jogokról, s ha úgy intézed is hogy az ismerősöd figyelmét felhívod rá hogy ott veheti át, akkor is megmenekülsz ettől a kellemetlenségtől,

Élelmiszer adományok

Ha nem komaságból viszel át enni egy barátodnak, mert sok és jut is marad is, akkor mindig figyelj oda: A szavatossági időbe beleférjen az a folyamat míg elkerül a csomagod a rászorulókig! Élelmiszer adományokkal segítheted folyamatában azokat a közösségeket akik helyben használják fel az alapanyagokat és juttatják el a rászorulók felé és úgy is hogy az adománygyűjtők adott területre vonatkozó engedély birtokában és előre bejelentve gyűjtenek adományokat. Például bevásárló központokban a pénztárak után. Vagy előre meghírdetett helyszíneken:

  • a Vöröskereszt
  • a Baptista Szeretetszolgálat

akciói ilyenek. Ha Személyes segítséget szeretnél felajánlani ezeknél a műveleteknél is örömmel veszik az önkéntesek jelentkezését. Segíthet bárki és jelentkezhet önkéntesnek: ételosztáson és adomány gyűjtések időpontjaira is!

Pénzbeli adományokról

Hogyan segíthetsz egy egy szervezetet pénzzel? Pénzbeli Adományban nagyobb összeget Számlára utalva fogadnak mindazon szervezetek akik erre jogosultak. Sosem küldenek házaló adománykérőket akik becsöngetnek valahová és készpénzben kérnek akár bizonylat ellenében is adományt! Ilyenkor kérjük el a szervezet elektronikus elérését, és adott célra szóló technikai számlaszámát, de készpénzt sose adjunk!

Valamint meg kell említeni ilyenkor a civil és egyházi szervezetek által igénybe vehető szezonális felajánlást, az ADÓ 1% Felajánlásokat! Ezek az adományok teszik lehetővé olyan feladatvállalások megvalósulását amelyekre nincs se Állami, se Európai Uniós támogatás.Ez adja a szervezetek önerejének zömét küldetésük megvalósításához.

Segítő vásárlások és jótékonysági árverésekről is egyre többet beszélhetünk kis hazánk Adományozási palettájáról, viszont ez annyira hatalmas témakör, hogy ennek bemutatása hogyan segíthetsz, már egy másik, hasonló cikkben foglalható csak össze.