Hogyan befolyásolja személyiségünk a borválasztásainkat?

Barnum cirkuszi produkciója befolyásolja személyiségünkSokszor olvashatjuk mennyire erősen befolyásolja személyiségünk a választásainkat, akár még érzékszervi szinten is. Mi ebből az igazság? 

A személyes megerősítés téveszméje már régóta ismert jelenség: akinek felületes, részletekbe nem bocsátkozó személyiség-jellemzést mutatnak, pontosan magára illőnek fogja azt találni (lásd horoszkóp). Ezt nevezzük Barnum-effektusnak vagy Forer-hatásnak, az elnevezés P. T. Barnum cirkuszművészre utal, aki mestere volt az emberek pszichológiai manipulálásának.

Mivel  befolyásolja személyiségünke a Barnum-effektus?

 

Lényegében B. R. Forer pszichológus volt, aki kidolgozta a teljes rendszert és bizonyítékokat is gyűjtött  arról, hogy meg lehet győzni embereket, jellemvonásaik körbehatárolásával. A pontossága lenyűgözte a kísérletben résztvevő alanyokat, pedig a jellemzést egy újság asztrológia rovatából vette, és nem volt tekintettel a résztvevők  csillagjegyére, amikor átadta nekik. A Forer-effektus részben megmagyarázza, hogy miért működnek az áltudományok.  Forer 250 mondatot írt össze emberi jellemvonásokról, amelyből szabadon váltogatva, 25 felhasználásával bárkit meg tudott győzni.

Amikor azt olvassuk, hogy a borválasztás asztrológiailag determinált lehet, és személyiséghez kötődik, gyanakodhatunk. A bor karaktere inkább az emésztéssel és az Ösztrogén-Tesztoszteron szinttel függ össze, mint a jellemmel.

A lelki műhely gyakorlatának ezen bevezetése után tisztáztuk az alapfogalmakat.

A lelki műhely a tudatos jelenlétre irányította a figyelmet. Gyakorlatunkban egy mazsola szem és egy ciLélekszerda Tudatos jelenlét hogyan befolyásoljakk csokoládé ízének, illatának és állagának megfigyelése volt a feladat.

Előtte felsoroltuk az 5 alapízt

  1. Sós
  2. Édes
  3. Savanyú
  4. Keserű
  5. unami- a víz tiszta íze

Aki ezeket képes jól elkülöníteni, igazi mestere az ízek érzékelésének. Bárki lehet borkóstoló, kortól és nemtől függetlenül, csak gyakorlás kérdése, de leginkább a tudatos jelenlét kialakítása fontos.

Ébreszd fel az érzékeidet!
Az étel és ital kóstolók épp úgy működnek, mint egy színház vagy egy kiállítás.
Fókuszálj arra az érzékszervedre, amit leginkább szeretnél kényeztetni.

Érdekesség

Az Amygdala, mint a limbikus rendszer része, ami az érzelmi memóriáért, az agresszióért, a kondicionált félelemért felel.

Ajánlott olvasmány:

Anna Black:Tudatos jelenlét c.könyv