Ha Virágkarnevál, akkor Debrecen!

virágkarnevál

A Debreceni Virágkarnevál idén 50-ik évfordulóját ünnepli. Először 1966 augusztus 20-án rendezték meg, így az államalapító Szent István király szentté avatásának napjához és az új kenyér ünnepéhez kötődik. Az eredetileg egy napos rendezvény már egy teljes karneváli hétté nőtte ki magát, különböző programokkal, koncertekkel és fő látványosságával, a virágkocsik felvonulásával. 

Kezdetben csak hazai fellépők és középiskolás csoportok kísérték a virágkocsikat. A Karnevál Népszerűsödésével már meghívást kaptak  külföldi csoportok, először a szocialista országokból, a rendszerváltás után pedig mindenhonnan. A rendezvény fokozatosan egyre több látogatót hozott Debrecenbe, ezáltal a turizmust is fellendítette. A karneválra hónapok alatt készülnek fel, a kocsik díszítése pedig több héttel a rendezvény előtt elkezdődik. A Különleges kocsikhoz akár három millió szál virágot is felhasználnak. A kezdetek kezdetén kizárólag élővirágokat használtak, majd egyre inkább megnőtt a száraz virágok felhasználása, de így is egy- egy kocsit 150-250 ezer szál élővirággal díszítenek. A frissen vágott virágok szépségét úgy garantálják, hogy a felvonulást megelőző éjszaka tűzik fel a kocsikra.

“3D mapping show”

A Karneváli hét augusztus 13-val idén is megkezdődött, és egészen 21-ig várja az érdeklődőket, közel 100 programmal.  A legújabb programok közt foglal helyet a monumentális épületvetítés. Augusztus 18-án és 19-én este 9 órától éjfélig a Debreceni Egyetem épületére vetíti ki világszínvonalú produkcióját Bordos László Zsolt architekturális vetítéssel foglalkozó 3D-művész és négy alkotótársa Czigány László, Kitzinger Gábor, Kovács Ivó és Vicsek Viktor.

Karneváléjvirágkarnevál

A Karneváléj című arénashow augusztus 20-án este 19.30-kor kezdődik a Nagyerdei Stadionban. A Böhm György Jászai-díjas és Nádasdy Kálmán-díjas rendező által fémjelzett műsorban a színpompás virágkocsik felvonulása mellett, a legnagyobb hazai sztárok énekelnek és több mint kétezer külföldi és magyar fellépő vesz részt.

“Töltsük meg együtt az üres iskolatáskákat”

A Debreceni Karitatív Testület partnereként fontos megemlítenünk akciójukat: az egész Kárpát-medencére kiterjedő gyűjtés keretében a nehéz helyzetben lévő családokat. Iskolatáskával és tanszerekkel lehet segítheti augusztus 13. és 18. között a Békás-tónál, vagy az MRSZ Debrecen, Fűvészkert utca 4. szám alatt található gyűjtőpontnál. Bízunk benne, hogy sokan támogatni fogják a “Töltsük meg együtt az üres iskolatáskákat” akciót.

Részletek a programokról:

http://www.debreceniviragkarneval.hu/

 

2016.08.18.