Változik a gyermekápolási táppénz, könnyebb lesz a családosok helyzete is

Változik a gyermekápolási táppénzVáltozás jön a gyermekápolási táppénz (GYÁP) időkeretében! Eddig az egyedül élő szülők látványosan több gyermekápolási táppénzt vehettek igénybe, mint a gyermeküket együtt nevelő szülők. Idén júliustól előtérbe kerül egy törvény-tervezet, és várható, hogy 2016. júliusában életbe is lép az a törvénymódosítás, amely eltörli a fent említett különbséget. Tehát a jövőben az együtt élő szülők is lehetnek összesen annyit GYÁP-on, mint az egyedülálló szülők!

A gyermekápolási táppénz problémái

Ha megbetegszik a gyermek, nem minden család olyan szerencsés, hogy van, aki otthon maradjon vele munkaidő kiesés nélkül, például nagyszülő vagy dédi. A szülők ilyen esetben is meg kell oldják a helyzetet, főleg ha több gyerek van, mert a gyerekek általában nem egyszerre lesznek betegek. Ha valamelyik szülőnek otthon kell maradnia a gyógyulás ideje alatt, a gyermekápolási táppénz igénybevétele segíti a családot, hogy ne az éves szabadságkeret terhére maradjon otthon beteg gyermekével a munkavállaló, és ne saját jogon kényszerüljön betegszabadságra menni.

Jellemzően akkor lesz többször beteg a kisgyermek, amikor először bekerül egy közösségbe (bölcsőde, óvoda). Olyankor lehet igénybe venni a gyermekápolási táppénzt, amikor a szülő a gyermeke jogán lesz keresőképtelen. Ennek összege, akárcsak a táppénz kevesebb, mintha rendes munkabért kapna, és nem lehet a végtelenségig élni a lehetőséggel, mert korlátozva adható. Sokszor előfordul, hogy nem elegendő egy beteges gyermek estén a GYÁP a szülőknek.

Az eddigi gyakorlatban így vehették igénybe a gyermekápolási táppénzt

Gyermekenként/évenként, ha két szülő neveli:

1-3 éves korig   84 naptári nap

3-6 éves korig   42 naptári nap

6-12 éves korig 14 naptári nap

Egyedülálló szülő esetén gyermekenként/évenként ugyanez

1-3 éves korig   84 naptári nap

3-6 éves korig   84 naptári nap

6-12 éves korig 28 naptári nap

A felsorolásból világosan látszik, hogy az egyedülálló szülők több gyermekápolási táppénz igénybevételére jogosultak, mint a gyermeküket családban nevelő szülők.

Tisztázás végett: Ha a szülők együtt vannak, ha valamelyik igényli a GYÁP-ot, akkor a folyósító szerv ellenőrzi, hogy az adott évben a másik szülő mennyit volt gyermekápolási táppénzen.

A fenti listában szereplő adatok a két szülő gyermekápolási táppénzére vonatkozik, és amennyit igénybe vettek, az a folyósító szervnél összeadódik, tehát együtt vehetik igénybe a rájuk vonatkozó naptári napokban meghatározott gyermekápolási táppénzt.

A tervek szerint a törvénymódosítás, eltörli ezt a különbséget, így a gyermeküket együtt nevelő szülők összesen annyit lehetnek gyermekápolási táppénzen, mint a gyermeküket egyedül nevelő szülők.

Ez nagyon megkönnyítené a családok életét. A törvénymódosítás természetesen tovább erősíti a család szerepét a társadalomban. Remélhetőleg fokozza a változás az együtt élő aktív korú munkavállaló családokban a gyermekvállalási kedvet. Másrészt a gyermek betegsége esetén a munkavállalóra nem kényszerítik rá, hogy saját jogon menjen betegszabadságra, így a táppénzzel való visszaéléseket is csökkenti az aktív munkavállaló szülők esetében.

2016.05.02.