A Füstmentes Világnap és a beszélő cigarettásdoboz esete

no-smoking

A tradícióvá növekedett nap alapötletét 1971-re datáljuk, amikor Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak.  

Sikerült is egymillió embert rábírniuk, hogy egyetlen napra bírják ki dohányzás nélkül. 1977-ben már minden állam csatlakozott a mozgalomhoz, ami ekkor kapta az egységes „Smokeout Day” elnevezést. Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november harmadik csütörtökét aztán nemzetközi szinten is FÜSTMENTES nappá nyilvánították. 

cigaretta

Statisztikai adatok szerint Magyarországon a 15 évesnél idősebb lakosság 36%-a dohányzik rendszeresen. Ennek következtében rendkívül magas a dohányzással összefüggő megbetegedések és halálesetek száma. Ezért is rendkívül fontos a leszokást támogató programok, lehetőségek propagálása.

A Stirlingi Egyetem kutatóinak találmánya a beszélő cigarettásdoboz. Hangüzenetet játszanak le kinyitáskor a cigarettásdobozok, eképpen igyekeznek lebeszélni a dohányzókat, hogy rágyújtsanak. A hangüzenetek a dohányzás veszélyeire hívják fel a figyelmet, például a meddőség és a cigaretta közti összefüggésekre, közli a leszokást segítő segélyvonal számát.

 

(Forrás: http://szerkeszto.gportal.hu/)