Fogyatékkal élőkről és az egészség világnapjáról néhány elhallgatott gondolat

Fogyatékkal élők meglátásai a WHO egészség világnapjárólMinden év Április 7.-ik napján emlékezünk meg az egészség világnapjáról. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO)ezen a napon alakult meg 1947-ben, célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása, továbbá a környezet aktív védelme.
„Az egészség annak a foka, amennyire az egyének és közösségek képesek önmaguk kiteljesítésére és szükségleteik kielégítésére, valamint megbirkózni a környezet kihívásaival, és megfelelő egyensúlyt alakítanak ki.”
-A WHO definíciója az egészség meghatározására

Hazánkban, illetve általában az európai országokban az egészség világnapján a halálos kimenetelű megbetegedésekre irányul a figyelem. A hosszan-tartó, illetve gyógyíthatatlan betegségek, legyenek azok szervi eredetű vagy érzékszervi hiányosságok, mozgásképesség elvesztésével, bénultsággal járó betegségek nem kerülnek szóba, mert ez az egészségügy számára nem csillogó sikertörténet, nem állítható helyre csodaszerekkel.

Gondolatok a egészség világnapjáról

A fogyatékosság a gyógyszeripar és az egészségügyi ellátás örökké árnyékos oldala! Sokszor olvashatunk egészség világnapjáról szóló közleményekben ijesztő statisztikákat és ranglistákat, amit a kardiovaszkuláris megbetegedések vezetnek, és a halálozási lista második helyét a daganatos megbetegedések foglalják el évi több milliónyi halottal.
A fogyatékossággal meg kell tanulni együtt élni, nem csak az egészségében megváltozott személynek, hanem családjának, közvetlen környezetének is, mégpedig hosszú távra berendezkedve! Az egészségnek nem csak orvosi vonatkozásai vannak, hanem szociális, sőt társadalmi vonatkozásai is.
Aaron Antonovsky akadémikus és szociológus meghatározása szerint: az egészséget legnagyobb mértékben befolyásoló tényező az életmód. A megfelelő életmód kialakításában az egyénre hárul a felelősség, bár nem lehet elhanyagolni a különböző kormányzati intézkedéseket sem.

És itt jövünk be, mint egyesület a képbe!

A társadalmi szerepvállalást az egyén feladatvállalásban szeretnénk meghatározni. A Lépéselőny Egyesület Debrecen térségében:

  • a Védett műhely
  • a Szivárványház
  • a Debreceni Foglalkoztatási Központ

üzemeltetésével egy pozitív üzenetet hordoz. Ezek mind arra épülnek, hogy akik tartós betegség által vagy fogyatékosságuk miatt elvesztettek egészségükből, ismét kiteljesedhessenek! Mert a megfelelő testi és lelki egészség, az értékessé tett élet állapota. Ez nem csak saját magunknak jó, hanem a környezetünkre is jó hatással van. Megfelelő példamutatással másokat is teljesebb és jobb életre sarkalhatunk.

2016.04.07.