Foglalkoztatottság és munkanélküliség

foglalkoztatottság és munkanélküliség
Ennyi a különbség mindössze foglalkoztatottság és munkanélküliség között, ez ugye világos?

Nő a foglalkoztatottság és közben növekszik a munkanélküliség is? Aki figyeli a híreket az egymásnak ellentmondó állításokkal találkozik egy azon helyzetről? Mi az igaz? Ki hazudik? Kicsit nézzük meg jobban a helyzetet, megismerve az érem mindkét oldalát és nem populista módon kezelve a statisztikákat, hanem egészében szemlélve a kialakult helyzetet, hogy megtaláljuk a nehézségek gyökereit hogyan ragadhatnánk meg és irthatnánk ki tövestől!

A Foglalkoztatottság növekszik

Magyarországon egy vizsgált időszakban az tekinthető foglalkoztatottnak, akik aktív korúak (15-74év közöttiek) közzül, aki legalább 1 óra jövedelmet biztosító munkát végez, vagy csak átmenetileg (például betegség vagy szabadság miatt) van távol munkájától. Ehhez még hozzá jönnek a sorkatonai szolgálatot teljesítők, és azok a diákok is, akik szakmai gyakorlatot teljesítenek, míg az önkéntes munkát végzők és civil önkéntes segítők  viszont nem!

A Debreceni Foglalkoztatási  Központban ennek az értéknek a fejlesztésén dolgozunk, hogy egyre több tartósan munka-nélkül maradt számára tudjunk lehetőséget biztosítani a munkába kerülésükhöz.

Az országos statisztikák hozzák a papírformát, a foglalkoztatottság növekszik Debrecenben is. Reméljük hogy ebben nem kis szerepünk lesz a jövőben is, hiszen rengetegen fordulnak hozzánk bizalommal, és megoldásaink a legkiszolgáltatottabb rétegnek:

  • a Gyesről-Gyedről visszatérő édesanyáknak a munka világába való visszatérésben
  • a tartósan egészségkárosodott munkavállalóknak a munkarehabilitációjában

segítünk megtalálni a megfelelő munkahelyet, hiszen ez egy fontos küldetésünk. Már nem csak Debrecen vonzáskörzetében, hanem országosan is, a Lépéselőny Egyesület telephelyein!

Hol a bibi? Miért növekszik akkor a Munkanélküliség is?

Egyre nő az aktív korba lépők száma és az aktív korúak számára kijelölt korhatár is megemelkedett. Így a foglalkoztatottság növekedése létszámban, nem vezetett a munkanélküliség visszaszorításához, viszont ez szükséges volt a szociális ellátási rendszer fenntarthatóságának megőrzéséhez!

Meglepő ugyan, de sajnos ezt az adatot torzítja a munka nélkül lévő hozzá állása is! Hétköznapi értelemben munkanélkülinek azokat a személyeket tekintjük, akik bár képesek és akarnak is dolgozni, mégsem találnak munkát. Sajnos viszont ez egy olyan hozzáállás mérését jelentené amit nem tudunk jelenleg megmérni. A rendszerben sok olyan “potyautas” van aki nem szeretne igazából dolgozni, pedig alkalmas lenne rá! Az ő általuk ledobott terhet kellett a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak felvenni! Sajnos a rehabilitációs tervvel rendelkezők számára viszont nem olyan egyenletes országosan, mint ahogyan az mindenkinek megoldást jelenthessen! A közfoglalkoztatottak jelenleg még megoldás jelentenek a probléma megoldására, bár ez is egy kényszerpálya!

A regionális munkaügyi hivatalok a munkanélküliek számát egyszerűen a náluk regisztrált állástalanok számával mérik viszont a KSH adatai is eltérnek ettől az adattól mert ők más adatokat figyelnek. így a statisztikai számok sosem fognak egyezni.

Tehát ezek a hangzatos adatok amikkel érvelnek a média előtt csupán adatok, amelyeket kedvük és érdekeik szerint kezelhetnek adott közszereplők a hírekben, ezek az eredmények bár objektív értékek, de felhasználásuk szubjektív.

Hol van a lényeg Foglalkoztatottság és munkanélküliség kérdésében?

A lényeg az maga az Élet! Egy család életében ha valaki a munkanélküliség csapdájába keveredik az az egész családot lefelé húzza a mélyszegénység felé és gyorsan! míg ha sikerül megoldani a családon belüli munkaképes emberek foglalkoztatottságát akkor az az életkörülményeit az egész családnak javítja!

Nekünk itt a Debreceni Foglalkoztatási Központban ez a küldetésünk, ezért fontos, hogy mindenki kapjon segítséget! Ezért dolgozunk sokszor erőn felül! Mert látjuk ezeknek a nehéz sorsoknak a megváltoztatásában mekkora szerepe van egy hozzánk hasonló szervezetnek mint a Lépéselőny Egyesület. És ezért működik egyre több szervezet is velünk országosan.

A mi célunk a foglalkoztatottság javítása a helyi közösségekben és a munkanélküliségé visszaszorítása országosan is ez által, hogy egy élhetőbb országban élhessünk mindannyian, és mindenki nyerjen ezen az ügyön ebben az országban végre!

Keress fel bennünket, ha segítségre van szükséged!