Több, mint moziélmény! Filmklub a Debreceni Szivárványházban

filmklub

A Filmklubot a Debreceni Szivárványház tagjainak hoztuk létre, akik fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű személyek. Célja, hogy fejlessze a kommunikációs és elemző, értékelő készséget, az egymásra való odafigyelést és a koncentrációt.

Változatos témájú és műfajú filmeket igyekszünk levetíteni, így mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt. Gyermeket-felnőttet egyaránt szórakoztató animációs-és kalandfilmekből, az érzelmeket megmozgató, elgondolkodtató filmekből választhatnak ellátottaink. A tagoknak nincs szükségük megelőző tapasztalatra, hiszen a lényeg a kikapcsolódás és a szórakozás. Az a legfontosabb, hogy átadják magukat a film élményének.

A foglalkozás során figyelembe vesszük azt, hogy egyes személyeknek, tagoknak milyen képességét kell fejleszteni, és hogy milyen témájú filmeket szeret. Igyekszünk olyan jellegű filmeket ajánlani, amelyekről azt tapasztaltuk, hogy lekötötte a figyelmüket.

A klubfoglalkozások a koncentrációs képességet, az érdeklődés fenntartását, az alkalmazkodóképességet és az empátiát fejlesztik azáltal, hogy megbeszéljük a filmben látottakat. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki elmondhassa a véleményét arról, hogy neki, személy szerint mi tetszett a filmben, melyik színész alakítása ragadta meg legjobban. A filmklub időtartama hozzávetőlegesen 90 perc, utána megbeszéljük a látottakat, az előzetesen kialakított szempontok alapján. A megbeszélés körülbelül 20-30 percet tesz ki.

A Szivárványház egyik tagját, és a Filmklub önkéntes szervezőjét, Kovács Ádámot kérdeztük, hogy miért tartja hasznosnak a klubfoglalkozásokat:

“A Filmklub segítségével, a saját környezetünkből kimozdulva, más emberekkel találkozhatunk, és olyan filmeket nézhetünk meg együtt, ami által közös élmények születnek. Mivel a gondozottak életkora elég vegyes, megpróbálunk olyan filmeket vetíteni, ami minden korosztály számára élvezetes lehet (Jégkorszak, Shrek, Végre otthon, és az egyik kedvencem az Agymanók).

A Szivárványház egy olyan közösségi tér, ahol az ellátottak saját gondjaikat hátrahagyva, jól érzik magukat, új kapcsolatokat, barátságokat építenek. Úgy gondolom, hogy fontosak az ehhez hasonló programok, mert így újabb ismereteket szerezhetnek, mind a film által, mind a különböző foglalkozásokon, így lehetőségeikhez mérten fejlődhetnek.”

2016.04.14.