Közel félmillió ember él fogyatékossággal Magyarországon

fogyatékossággal

Egy statisztikai felmérés szerint Magyarországon jelenleg 457 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal. Családtagjaikat, is hozzászámolva mintegy 1,8 millió embert érint közvetlenül a fogyatékossággal élők helyzete egyes becslések szerint.

Hogyan kezeljük ezt a helyzetet társadalmilag? Miként viszonyulunk azokhoz, akinek egy családtagja fogyatékossággal él?

A Fogyatékossággal élők figyelemfelkeltő akcióba kezdtek

Rehab Critical Mass mozgalommá fejlődött, és a társadalmi összefogás fontosságáért harmadik éve rendezik meg az akciót. A fogyatékossággal élő emberek életminőségének, önállóságának és öngondoskodásának javításáért nem tudnak ugyan tenni, de a problémát sikerült az egész napos rendezvénnyel láthatóvá tenni!

Több ezren vonultak kerekesszékekkel és elektromos mopedekkel Budapest utcáin és végül koncertek, valamint kulturális- és családi programokkal fogadták a résztvevőket.

Örvendetes hogy egyre több cég is a fogyatékosok ügye mellé áll, és jelenlétével erősíti az összefogást.

Számos Magyar Parasportoló jelenléte is igazán különleges élménnyé változtatta a hatalmas méreteket öltött felvonulást. A Budapesti Önkormányzat hihetetlen pozitív támogatása mellett a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumával is találkozhatott és kérdezhetett minden fogyatékkal élő vagy érintett hozzátartozója, akiknek a munkavállalás sajnos nehezített pálya. Az állás találás egyre inkább létkérdéssé változó szükséglet, és nem csak arra kell mint néhány éve, hogy a családtag, aki gondoskodik a fogyatékkal élőről kicsit kilépjen a gondok elől és mással is foglalkozzon.

2016.06.21.