Felléptünk a nőket érintő erőszak ellen, “One Billion Rising” a cívisvárosban

A Lépéselőny Egyesület is bekapcsolódott 2015. február 14-én abba a világméretű akcióba, amelynek keretében a nőket érő erőszak ellen hívjuk fel a figyelmet.

„Az összefogás alapja, hogy tudjunk arról, mi történik valójában sok nővel a világban.”

A One Billion Rising kampányt Eve Ensler írónő, a Vagina monológok című mű szerzője indítonők az erőszak ellentta útjára, amelynek lényege, hogy felszólítsa a Földön azt az egymilliárd nőt, akiket megerőszakoltak vagy megvertek, és szeretteiket, hogy lázadjanak, keljenek fel, és táncoljanak február 14-én a nők és lányok elleni erőszak megszüntetéséért.
Ez az akció hazánkban azért is nagyon fontos, mert a nők ellen elkövetett erőszak ellen Magyarországon is van még mit tenni. Igen gyakori a probléma, ezt a rémisztő adatok, beszámolók is alátámasztják. A One Billion Rising mozgalom mára az egész világon elterjedt szinten mindenhol voltak Valentin-napon ezzel kapcsolatos megmozdulások, így egyesületünk által Debrecenben is.

A rendezvényt Huri Beáta, a Lépéselőny Egyesület elnöke nyitotta meg, rövidennőket érintő erőszak ellen kitérve az akció lényegére és szükségességére. Ezt követően a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa Dr. Juhász Zoltán a családon belüli erőszak témájában tartott előadást. Dr. Kovács Krisztián, az Egyenlő Bánásmód Hatóságának munkatársa a diszkrimináció és esélyegyenlőség jegyében mutatott be egy rövid filmet. Pénzesné Tóth Márta a Csoda-Család Jóléti Egyesület képviseletében a nők munkába való visszatérésének lehetőségeit boncolgatta. Rády Eszter pszichológus a családterápia előnyeire hívta fel a figyelmet. Pók Kata, filozófia és valláskutató a nők szerepét mutatta be az egyes vallási kultúrában. Végül a Pozitív Centrum Táncművészeti Egyesület hiphop és fitness bemutatóját követően közös tánccal zártuk az eseményt.

Mi a mindennapokban is fellépünk a nőket érintő erőszak ellen a cívisvárosban, problémáddal bizalommal megkeresheted Nóra-háló keretén belül munkatársunkat a Debrecen Plázában, a Köz-Pont ifjúsági irodában.