„Sokat változtam és elkezdtem pozitívan gondolkodni”. Lezárult „Újra a Pályán” projektünk

A Lépéselőny egyesület esélyegyenlőségért folytatott munkályának támogatói voltak a megjelentekA Lépéselőny Egyesület „Újra a pályán (TÁMOP–1.4.3-12/1-2012-0007) pályázati projektje sikeresen lezárult, amit az esélyegyenlőségért indítottunk. Szeptember 30-án, zárókonferencia keretében számoltunk be a projektben megvalósított eredményekről. A résztvevő civil szervezetek, alapítványok, vállalkozások pedig ünnepélyes keretek között vehették át Módszertani kézikönyvünket és ismerhették meg álláskeresési társasjátékunkat.

A rendezvény elején a résztvevők átvették Módszertani kézikönyvünket, amelyet Huri Beáta, a Lépéselőny Egyesület elnöke adott át. Mindenki nagy örömmel fogadta a könyvet, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a mindannyiunk által fontosnak tartott munka-rehabilitációhoz a testi, a lelkHuri báta Átata a Módszertani kézikönyv pélányait a esélyegyenlőségért munkánkban támogató szervezeteknek i és a szellemi harmónia egyensúlyának megteremtésére van szükség, és az esélyegyenlőségért közösen kell összefognunk. Rendszerbe foglalva tájékoztat többek között újszerű technikákról, a csoportos felkészítés fontosságáról, de tippeket ad munkáltatói megkeresésekhez is.

Ezt követően az egyesület elnöke bemutatta a projekt eredményeit és hatásait, kitérve annak hosszú távú és közvetlen céljaira, a munkáltatói oldalon szerzett tapasztalatokra. A környezeti hatások és módszertani fejlesztések fontosságára. Valamint az eredményekre is, amit elértünk az esélyegyenlőségért folytatott küzdelmünkben ezzel a projekttel. És arra is hogy ez nem zárult igazából le részünkről, mert az amit elértünk, nem hagyjuk veszni, továbbra is ezt az utat kívánjuk járni, immár a megszerzett lépéselőnnyel.

Zalabai Péterné a Motiváció Alapítvány elnöke a fogyatékos személyek foglalkoztatásának lehetőségeiről beszélt előadásában. Tájékoztatott a munkaerő-piaci változtatásokról. Többek közt a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal új szerepköréről, a foglalkoztatási rehabilitáció aktualitásairól. „Racionalizálással, az ügymenetek
rövidítésével, komplex minősítések, az értelmezési rendeletek, fogalmak változtatásával kell számolnunk”-
emelte ki az elnökasszony.

A fiatalok körében is egyre többet tesznek az esélyegyenlőségért!

Berényi András, a DebreBerényi András az egyetemi képzében való esélyegyenlőségért szólalt felceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ munkatársa a felsőoktatásba bekapcsolódó fogyatékkal élők helyzetét mutatta be, interaktív előadás keretében. Kitért azokra az előnyökre, amelyeket a fogyatékkal élők vehetnek igénybe: plusz pontok felvételi esetén, kollégiumi elhelyezés. A tananyagok digitalizált formájának biztosítása, kedvezmények, jeltolmács segítsége. „A fogyatékkal élő hallgatóknak ugyanolyan lehetőségeket kell biztosítani a továbbtanulásra, mint egészséges társaiknak, így a legnagyobb akadálymentesítést a lelkekben kell elkezdeni, és megfelelően fellépni a támogatásuk mellett”– mondta Berényi András.

Rády Eszter, pszichológus az újrakezdés lehetőségeiről beszélt a résztvevőknek, kiemelve a változás és állandóság körülményeit. „A változás előmozdítója legtöbbször eltérés valamilyen normától. Legyél elszánt, értékeld a kemény munkát, keresd a megfelelő irányt, és válaszd ki a megfelelő módszert!”- tanácsolta.

Végül Bodnár Erika, a Lépéselőny Egyesület foglalkoztatás-szervezője bemutatta a szervezet által kínál képzéseket, azok céljait és eredményességét. Az ebédet követően álláskeresési társasjátékunkat is megismerhették a résztvevők. Munkatársunk ismertette a játék menetét, az öt teljesítendő szintet:

  • álláskeresési technikák
  • önéletrajz
  • állásinterjúra való felkészülés
  • állásinterjún való megjelenés
  • cél

Fontos, hogy arra irányítsák a figyelmet, hogy a játékban rejlő lehetőség, a fejlődés képessége.

Ezúton szeretnénk megköszönni minden résztvevőnek, fejlesztőnek, támogatónak, hogy hozzájárult esélyegyenlőségért folytatott küzdelmünkhöz és az „Újra a pályán” projekt sikeres megvalósításához.

2015.09.30.

Köszönet a támogatásért az esélyegyenlőségért folytatott küzdelemhez