Az elsősegélynyújtás fontossága

First aid

Az Elsősegélynyújtás világnapját szeptember második szombatján tartják 2000 óta.

Így szeretnék felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára laikus körökben is, hiszen a felmérések szerint a magyarok mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen eljárni vészhelyzet esetén.

Kezdjük az alapoktól: mit is jelent az Elsősegélynyújtás?

„Olyan egészségügyi beavatkozás, melyet bárki – laikus vagy valamilyen egészségügyi képzettséggel rendelkező személy – elvégezhet a sürgősségi ellátás megkezdése előtt azért, hogy a baleset vagy hirtelen egészségkárosodás következményeit elhárítsa.” Lefordítva a mindennapi éltünkre, gyakorló anyaként tudom, hogy ha egyik szemünket a gyermekeinken tartjuk is. Történhetnek balesetek. Alap esetben azt mondanám, mindenkinél legyen otthon :

  • “Varázspor” (súlyos – vérző sebek behintésére hintőpor)
  • Krém, amely a karcolások és lila foltok gyógyítására való,
  • És az elmaradhatatlan ragtapasz.

Mindenekelőtt a higgadtság és a gyors problémamegoldás a legfontosabb bármilyen elsősegélynyújtást igénylő művelet előtt. Az alaptechnikák közül mindenki tisztában van azzal, hogy mi a teendő. Ha vágás vagy nagyobb-mély vérzés keletkezik rajtunk. Ekkor a sebkezelés elengedhetetlen, amelynél a sterilség mindenképp fontos szerepet kap. Félrenyelés esetén a Heimlich műfogás a hatásos. Sok apró praktika létezik a házi-balesetekre, de ez a cikk most nem arról szól, hogy hogyan sajátíthatjuk el a technikákat, sokkal inkább azok alkalmazásának fontosságáról.

Ha bárki segítségre szorul, ne forduljunk el tőle, segítsünk annyira, amennyi tőlünk telik: ajánljuk fel a mentő hívását, esetlegesen tartsuk szóval a segítségre szorulót, de semmiképp ne hagyjuk faképnél! Soha nem lehet tudni, hogy mi mikor kerülünk hasonló helyzetbe, és hogy ki az, aki rajtunk segíteni fog.

https://www.youtube.com/watch?v=Pt1otFbBf9I&list=PLa3kXW4zAiiFLwP4Z0da6uGQFTrQ1J1-X&index=2

Írta: Kisházi Zsuzsa