Többféle segítség jár a megváltozott munkakepességű embereknek

Pénzellátások összegei Megváltozott munkaképességű embereknekFriss rendelet  alapján szabályozzák a megváltozott munkaképességű embereknek folyósítható ellátás összegét az április 30. után benyújtott kérelmeknél. Az összeget a közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem napi átlagának harmincszorosa alapján határozzák meg. Vajon most végre pozitívan változott a rokkantsági ellátásban részesülők támogatása?

Módosult az ellátás összege és annak kiszámítási módja, de a jogosultságnak is új feltételei vannak!  A mostani szabályozás azoknál a kérelmeknél lép életbe, amelyeket a megváltozott munkaképességű személyek április 30. után adtak be.

Tényleg segítség a megváltozott munkaképességű embereknek ez a változás?

Azok az érintettek, akik a kérelem benyújtása előtti évben nem rendelkeztek jövedelemmel, akkor az igénylés előtti fél év átlagos napi jövedelmének harmincszorosa alapján állapítják meg az ellátást. Ha a jogosult táppénzben, baleseti táppénzben részesült, akkor az azt megelőző 180 naptári napot kell figyelembe venni. Jövedelem híján az alapösszeg számít, ami jelenleg 94 500 forint.

Az nem derül ki, hogy azok az ellátás nélkül maradottak, akiknek nem volt meg az 1095-nap munkaviszony az elmúlt 5 évben mennyit buknak el?

Egy biztos: A 15. életévüket betöltött megváltozott munkaképességű emberek jogosultak rokkantsági ellátásra, illetve akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű és aki a kérelem benyújtását megelőzően biztosított volt.

A jogosultság további feltételei

  • hogy a kérelmező nem dolgozik,
  • és rendszeres pénzellátásban sem részesül.

A rokkantság mértékét különböző kategóriák alapján állapítják meg. Kiderült, hogy a megváltozott munkaképességű embereknek is érdemes inkább a versenyszférában elhelyezkedni jól megfizetett munkakörökbe, ugyanis két ugyanolyan mértékű rokkantsági fok esetén is lehet az ellátás összege különböző.

  • A B2 kategóriába tartozó megváltozott munkaképességű jövedelme a havi átlagjövedelem 40 százaléka, de legalább az alapösszeg 30, legfeljebb 45 százaléka. Ez pénzben: 28 350 forint vagy 42 525 forintot jelent.
  • C2 kategória esetében ez a havi átlagjövedelem 60 százaléka, de minimum az alapösszeg 45 százaléka. Ha kiszámoljuk ez már érdekesebb, mert a minimum az 42 525 forint, és legfeljebb 150 százaléka, ami 141 750 forint!
  • A havi átlagjövedelem 65 százalékát, de legalább az alapösszeg 50 és legfeljebb 150 százalékát, vagyis 47 250 és 141 750 forint közötti összeget kaphatnak a D kategóriába tartozók.
  • Az E kategóriánál a jövedelem a havi átlag 70 százaléka, de az alapösszeg 55–150 százaléka, ami ebben az esetben 52 000 és 141 750 forint között lehet.

Ha a kérelmező, megváltozott munkaképességűek a referencia-időszakban nem rendelkeznek megfelelő átlagjövedelemmel, minden esetben az alapösszeg alsó határa az irányadó. Azok a Komplex orvosi minősítéssel rendelkezők, akiknek nincs meg a szükséges minimális munkaviszonya, azok továbbra is fordulhatnak hozzánk bizalommal. Segítünk, hogy a fent leírt feltételeknek megfeleljen.

2016.05.12.