Élet 50 felett…!?

élet

A kor előrehaladtával egyre nagyobb problémát jelent a mozgásszegény életmód, a túlsúly, amelyek a tétlenség és helytelen táplálkozás következményeiként alakulnak ki. De a “normális” öregedés elkerülhető. 

Érzékelhető változások jelentkeznek azon a ponton, hogy hogyan szemléljük a biológiai öregedést. Ezek a változások pedig új szintekre helyezik a test sejtszintű működését és elvezetnek az egészséges korosodás lehetőségéhez. Az emberi test nem „dizájnerkészlet”, sejtekből tevődik össze, amelyeket agyunkkal irányítunk. Testünket alapvetően nem a modern életnek teremtették, hanem az ösztönök világának, ahol a túlélés az elsődleges.

„Legtöbb testrészünknek annyi keresnivalója van egy üzletközpontban, mint egy kardfogú tigrisnek. Testünk és agyunk, ha magukra maradnak, következetesen és egyértelműen félreértelmezik a 21. század jelzéseit”.

~Henry S. Lodge~

Vagyis tisztázzuk: testünket nem az ülőmunkára vagy éppen a tv előtti nassolgatásra teremtették. Nyugdíjasként, 50 felett is lehetünk fizikailag aktívak, legyen szó testünk vagy agyunk karbantartásáról. Azt például tudtad, hogy a nyelvtanulás a legjobb Alzheimer elleni gyógyszer?

Merítsünk erőt a testmozgásból!

A korosodás biológiailag elkerülhetetlen, bőrünk megráncosodik, megereszkedik, hajunk megőszül, viszont ez nem egyenes következménye annak, hogy öregesen is érezzük magunkat. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy olyan jeleket küldjünk a testünknek, amelyek valódi változást eredményeznek.

élet

Hogyan érhetjük el a változást?

  • Mozogjunk minden nap!

Mozogj legalább hetente hatszor. Ha már nyugdíjas vagy az bőven belefér az idődbe, az unokák mellett is. Legyen ez az új munkád! Tűzz ki minden napra egy időpontot, amit csak az edzésre szánsz. Keress olyan sportot és közösséget, ahol másokkal együtt tudsz fejlődni, akikkel megbeszélheted az eredményeidet.

Gyógysportok: kerékpározás, úszás, evezés, sífutás.

  • Érzelmileg legyünk elkötelezettek!
  • Táplálkozzunk mértékletesen!
  • Tudjunk és akarjunk is élni!

Döntsünk az élet mellet, ne mondjunk le róla, hiszen az élet energia. Küldjük el a testünknek a megfelelő üzeneteket: mindaz, amit teszünk, érzünk, eszünk, gondolunk fizikai változást idéz elő. Bízzunk önmagunkban és testünkben!

2016.06.13.