Debrecen Szivárványház: ahogyan a szociális gondozók látják

SzivárványházA szociális gondozók feladatai összetettek, kiemelt szerepet kapnak a gondozottak lelki és testi egészségének szinten tartásában. Debrecen-ben a Szivárványház gondozónői beszéltek mindennapi teendőikről, munkájuk hasznosságáról. 

Czégel Zuzsanna, szociális gondozó:

A Debreceni Szivárványházban segítünk ezeknek a drága gondozottaknak, hogy hasznosan töltsék el az idejüket. Igyekszünk mindegyikőjüket maximálisan kiszolgálni, hogy komfortosan érezzék magukat. Az igényeiknek megfelelően állítjuk össze a napi programot is. Rendszeres programok közé tartozik a sétálás, megkérdezzük, hogy merre szeretnének menni. Kulturális eseményeken is részt veszünk, kiállításokra, múzeumba is visszük őket. Ha jó idő van a Nagyerdőn, a főtéren sétálunk. Megünnepeljük közösen a születésnapokat és névnapokat, ezenkívül a jeles ünnepnapokra is szervezünk programot.

Úgy gondolom, hogy nélkülözhetetlen az intézmény, hiszen elsősorban a szülők, hozzátartozók mindennapjait szeretnénk megkönnyíteni, nem kell aggódniuk a gyerekek miatt, mialatt ők dolgoznak, vagy napi teendőiket végzik.

IMG493

Kovács Éva, szociális gondozó: 

Minden nap arra törekszünk, hogy úgy hozzuk össze a programokat, hogy senki se unatkozzon. Engem személy szerint az éltet, hogy segíthetek rajtuk. Látom, hogy milyen nagy örömmel jönnek be és töltik el velünk, gondozókkal ezt a pár órát. A szülők pozitív visszajelzései is sokat jelentenek. Volt olyan, hogy az egyik ellátott a második anyukájának nevezett, ami büszkeséggel tölt el, mert valóban olyanok számunkra, mintha a gyermekeink lennének.

Igyekszünk többször szabadtéri programokat szervezni, egy-egy ilyen kirándulás alkalmával a tömegközlekedési eszközöket is használjuk. Nagyon szeretnek utazni, nézelődni, viszont a szülőknek sok esetben nincs idejük, hogy több órára kimozduljanak velük. Tisztában vagyunk azzal, hogy más a felfogásuk, máshogyan látják a világot és ehhez alkalmazkodunk.  

Elérhetőségek: 

Személyesen: Debrecen, Csap utca 36.

Telefonon: 52/321-666

E-mail cím: foglalkoztatasikozpont@gmail.com