Teszteld le mennyire családbarát munkahelyen dolgozol

family-friendly-job

A mai világban egyre fontosabb hogy a munkavállalók családbarát munkahelyen dolgozzanak. Ennek jelentőségét hangsúlyozza a média és a kormányzati kommunikáció is. A családok szerepe megerősödött a társadalmunkban, a nagy család a követendő példa, ezt támogatják adókedvezményekkel és a családok otthonteremtési kedvezménye is ezt erősíti. Versenyeztetik is a munkahelyeket, melyik munkáltató tud bevezetni több családbarát intézkedést. 

Munkaidő beosztás egy emberközpontú munkahelyen:

Rugalmas munkaidő beosztással könnyebb a munkavállaló helyzete és a munkáltató érdekei sem sérülnek. A család napi rutinjánál és a különleges élethelyzetekben is fontos a rugalmasság a munkavállaló részéről. Rendszeresen vannak helyzetek, amikor a munkáltatónak van szüksége nagyobb jelenlétre egy-egy napon. Erre egy kiváló megoldás a csökkentett munkaidős nap bevezetése, esetleg a heti egy szabadnap, cserébe a hét többi napján ledolgozott hosszított munkanapért.

Tanácsunk: aki nem kéri a megoldást, annak nem fogja a munkáltatója kitalálni a gondolatát, merjünk rákérdezni.

Szabadságolás másképp

Lehetséges a törvényes minimumnál hosszabb szülési szabadság kiadása az anyának, és az apának egyaránt. Meg lehet azt is oldani az új munkajogi szabályozás alapján, hogy családtag gondozására adják ki a munkavállalónak a szabadságot. Tehát a szabadságot a munkavállaló igényeinek figyelembevételével adják egy családbarát munkahelyen. Így az se jelent gondot, ha váratlan családi esemény miatt kell a munkavállalót elengedni.

Kommunikáció a munkahely megtartásában, hosszú hiányzás esetén

Nagy segítség a folyamatos kapcsolattartás a munkától való távollét alatt, főleg ha nem saját betegség miatt kényszerül a munkavállaló szüneteltetni a munkavégzést, hanem közeli családtag betegsége okán. Növeli a lojalitást is, ha a munkahelyen zajló eseményekből pl.: értekezlet, továbbképzés, rendezvények sorából nem zárják ki a munkavállalót. Így értesül az eseményekről, akár összefoglalót kaphat arról, hogy mi történik a távollét alatt.

Tréningek és a tanácsadás szerepe a munkahelyen

csaladinap

Legyen szó szakmai tanácsadásról vagy családi tanácsadásról, idő vagy stressz kezelő tréningekről, a női és férfi munkaerő eltérő munkastílusának megfelelő tréningek megszervezéséről, a munkahely igen sokat tehet a munkavállaló személyes fejlődéséért. A munkáltató érdekében is szükség lehet időnként megtartani olyan tréningeket, ami a családi életet érintő kérdésekkel foglalkozik. Léteznek olyan képzések, ami a családi élet és munkahelyi teljesítmény sikeres összehangolásához (Work-Life Balance) szükségesek. Természetesen a közösségi programok szervezése is fontos: szakmai versenyek, vagy családi-, egészség-napok megtartásával a munka monotonitása oldható. A családos munkavállalók számára a helyi intézményekkel kapcsolatos információk segítséget jelenthetnek:

Gyermekmegőrzés egy családbarát munkahelyen

13775775_1169803093039888_3986571238872575698_n

Akár vállalaton belül, akár szerződés útján egy külső intézménnyel működik a gyermekmegőrző, mindenképp hasznos segítség azoknak a munkavállalóknak ahol kicsi gyerek van, és nem mindig tudják a szülők megoldani a gyermek felügyeletét. Egy munkahelyen jó ha van gyermeksarok, összegyűjtött játékokkal. Mert előfordulhat, hogy néha egy-egy kollégának egy napra, be kell hoznia a gyermekét a munkahelyre. A gyermekneveléshez nyújtott támogatások bevezetése is ösztönző lehet. A születési vagy a beiskolázási támogatás, vállalat által nyújtott tanulmányi ösztöndíjak egyre  gyakoribbak Magyarországon belül is! Ahogyan a munkavállalók gyermekeinek eljuttatása a nevelési, oktatási intézményekbe pl. vállalati busszal, szintén nem ritka a mai világban.

Mint látjuk, rengeteg részletből áll össze egy családbarát munkahely. A munkavállalók pedig egyre jobban érzik, annak a segítségnek a jelentőségét, amivel a munkaadó támogatja a családosok életét!

2016.07.28.