Családban az erő! A családállítás hatékonyságának okai

Image: 0145112765, License: Rights managed, Restrictions: Warner, 1: Beim Urlaub auf Jamaika treffen sich die beiden Singles Frank Lambert (Patrick Duffy,4vr) und Carol Foster (Suzanne Somers,4vl). Sie verlieben sich ineinander und heiraten auf der Stelle. Eine Geschichte wie aus dem Bilderbuch - wären da nicht die lieben Kleinen zu Hause ... V.l.: Karen Foster (Angela Watson), Mark Foster (Christopher Castile), Dana Foster (Staci Keanan), Carol Foster (Suzanne Somers), Frank Lambert (Patrick Duffy), J. T. Lambert (Brandon Call), Brendan Lambert (Josh Byrne) und Al Lambert (Christine Lakin) 2: ZERO *** Local Caption *** 1991, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, United Archives / KPA

A családállítás, vagy családfelállítás terápiás módszere Bert Hellinger nevéhez fűződik. Módszere nyitott, nincsenek benne pontos szabályok, vagy dogmák, inkább a családot, mint működő rendszert vizsgálja és modellezi. Magyarországon a 2000- es évek elején indultak be az első családállítással foglalkozó műhelyek és foglalkozások. Az egyik legnevesebb családállítással foglalkozó magyar szakember Dr. Angster Mária- tudtuk meg Rády Eszter, pszichológustól.

Mit is takar konkrétan a családállítás módszere?

A családállítás lényege, hogy problémáink vagy lehetőségeink gyökerét keresve modellezhetjük a családunkat. A családi lélek egy, ezért nem lehet a családtól függetlenül cselekedni, vagy élni. A családállítás rendszerszemléletében ezért megszületettek az alaptörvények, amelyek segítenek minket a megértésben.

Melyek ezek a törvények?

  1. Az odatartozás joga

Minden családtagnak egyenlő joga van a családhoz tartozni, és ahhoz, hogy a többi családtag is elismerje ezt a jogát. Nem lehet kitagadni, a családi tudatból nem lehet kiszorítani senkit. A sorsa miatt senkit nem lehet és nem szabad megtagadni!

  1. A hely törvénye

Minden családtagnak meg van a helye a családban és a saját helyén érzi magát jól. Akiktől az életet kaptuk, ők nagyok, és mi vagyunk a kicsik. Ha például valaki egyenlő a szüleivel, akkor nem a saját helyén áll, nem élheti át a gondoskodást és azt az érzést, hogy őt valaki védelmezi. Senkitől nem lehet elvenni a helyét!

  1. A kiegyenlítődés törvénye

Minden családban létezik egy közös lélek, egy közös lelkiismeret. Minden kapcsolatban, akár jó, akár rossz érzés benne lenni, kialakul egy lelki kapocs. Ha ez a kapocs megszakad, fájdalmat okoz, és a rendszer a kiegyenlítődésre törekszik. Ha valakit megbántanak, vagy mi megbántunk valakit, vagy valaki ellen teszünk a rendszer a kiegyenlítésre fog törekedni. Minden családi rendszer keresi a kiegyenlítődést, hogy fenntarthassa az egyensúlyát! Természetesen, ezek a törvények még további gondolatokat is tartalmaznak és működésüket igazán a családállítás dinamikája közben érthetjük meg.

Keress minket bátran! 

zseton2

Egyesületünknél lehetőség van hasonló jellegű terápiákon részt venni, illetve ha elegendő szavazatot kapunk a TESCO által indított programban, elindíthatjuk saját programunkat, amelynek keretében Motivációs-és életvezetési klubunkat is megnyithatjuk.

Kérünk, támogass minket a TESCO áruházakban.

2016.06.04.