Beszélgetés Karap Máriával, a Csavarázs program menedzserével: Egy sikeres projekten túl!

CsaVarazs_csoportkep

A Hajdúhadházi FIKSZ PONT Egyesület 2014. augusztus 8-án tartotta a „CSAVARÁZS” Családtámogatási Variációk Á-tól ZS-ig (TÁMOP- 5.5.1.B-11/2 – 2011 – 0095) elnevezésű programjának zárórendezvényét. Ez alkalomból Karap Mária, a program menedzsere számolt be a projekt sikerességéről és az elért eredményekről.

Mi volt a program célja?

Karap Mária:

A program célja olyan komplex szolgáltatás nyújtása volt, amely javítja a családhoz, a gyermekekhez, a gyermekvállaláshoz fűződő társadalmi viszonyokat, segíti a gyermeknevelést, a kisgyermekes szülők munkaerő-piacra való visszatérését.

További célként tűztük ki a családi életre nevelés elősegítését, különösen a fiatalok párkapcsolati együttélésre való felkészülését.

 Milyen célcsoportot kívántak megszólítani?

Karap Mária:

A program célcsoportja a Hajdúhadházon élő kisgyermekeket nevelő családok, akik GYED-en, GYES-en, GYET-en vannak, valamint a még párválasztás, családalapítás előtt álló fiatalok voltak.

Milyen tevékenységeken keresztül sikerült a program célkitűzéseit megvalósítani?

Karap Mária:

A kisgyermekes családoknak a Kincsem klubban interaktív programot szerveztünk a családi élettel, gyerekneveléssel kapcsolatos témákban. A Szülő klubban résztvevők gyermekei számára játszóházat, kézműves tevékenységeket biztosítottunk.

A fiataloknak, kamaszoknak pedig a Ketten Együtt Felelősséggel elnevezésű klubban nyújtottunk lehetőséget arra, hogy szakemberek segítségével megvitathassák a „nagybetűs élet” kérdéseit.

A klubok havonta egy alkalommal kerültek megszervezésre. A program során egyéni tanácsadást, jogi tanácsadást és mediációt is biztosítottunk azok számára, akik ezt igényelték. Igen népszerűek voltak a rendezvényeink, amelyek közül kiemelném a Karácsonyi forgatagot és a Családi Napot.

A „Csavarázs” zárórendezvény alkalmából is egy nagyon színvonalas, hagyományőrző műsorral kedveskedtek a résztvevőknek. Milyen programokat láthattunk?   

Karap Mária:

A rendezvény alkalmat biztosított arra, hogy a program megvalósításában közreműködők beszámoljanak tapasztalataikról, élményeikről, valamint értékeljék a közösen elért eredményeket.

A jó hangulatról a Pergő Hagyományőrző Műhely Egyesület gondoskodott a Kolontos Palkó és a szamara című interaktív előadásával. A napot tábortűzzel, táncházzal és egy közösen eltöltött vacsorával zárjuk.

A program eredményeit a város polgármestere és a FIKSZ PONT Egyesület Elnöke is méltatta. Lesz folytatása a sikeresnek bizonyult projektnek?

Karap Mária:

A program legfontosabb eredményének tartjuk, hogy egy igazi közösségi tér jött létre, ahol a CSAVARÁZS-ban elkezdődött munka közkívánatra folytatódhat. Egyesületünknek sikerült megteremteni a folytatáshoz szükséges forrásokat. Szeptembertől tehát a CSAVARÁZS Újratöltve!

A program a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „ A családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése” című pályázaton, mintegy 22 millió forinttal támogatott TÁMOP – 5.5.1. B – 11/2 – 2011 – 0095 projekt keretében valósul meg.