Apaszerep a családban

Apa szerep a családbanMiért fontos az apa szerepe egy gyermek életében? Milyen közös élményeket teremt az apával való játék? És miért jelenti ő a biztonságot? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ április 27.-én, Lélekszerdán. 

A téma apropóját a múlt héten megtekintett Nagy hal című film adta és az abban bemutatott Apa-fiú kapcsolat. Fontos, hogy ez is szóba kerüljön a Lélekszerda eseménysorozat keretén belül, hiszen az anya-gyermek kapcsolattal többször találkozhatunk cikkekben, szakirodalomban, de az apaszerep családban megjelenő hatása kevésbé kerül reflektorfénybe, pedig épp olyan fontos egy gyermek életében!

Mi lehet az apa igazi szerepe a családban?

A mai kultúránk gondolkodásmódja szerint az apák legfőbb feladata a gyermeknevelésben, hogy megteremtsék az anyagi feltételeket a család számára, biztosítsák a nők és a gyermekek védelmét. Pedig az édesapák szerepe nem merül ki ennyiben. Ők azok, akik az erőt, az akaratot szimbolizálja egy gyermek életében, a kalandok, küzdelmek szerepmodellje, és ez által a társadalmi beilleszkedéshez is ez szolgáltatja az alapot. Ennek oka az elmúlt évezredek nagyon erős tradícióiban keresendő, amely a nemi szerepekben és a családi munkamegosztásban egyaránt jelen van. Az apa szerepe szinte már genetikailag kódolt!

A gyermek életében három hónapos korban válik világossá, hogy nem csak az anyára, de az édesapára is számíthat. Az apa-kép kialakulásában az első három év a meghatározó. Az apa szellemi-erkölcsi mintaképekké válik a fiú számára, és hatalmas az apák szerepe abban is, hogy a lányok felnőttként hogyan viszonyulnak a férfiakhoz. Nem véletlen, hogy az apák jobban tolerálják a fiú gyermekeik agresszivitását, mint az anyák. A fiú gyermekek személyiségének fejlődésében az őket nevelő pedagógusok aggasztónak, sőt árulkodó jelnek tartják a passzív viselkedést. Mindez visszautalhat az apaszerep családon belüli hiányára.

A patriarchális társadalom elvárásai

Az apa erőskezű, domináns. Apa az, aki gyakran kemény és nem ritkán, aki hajlamosabb durva fegyelmezési eszközöket használni, épp ezért a fizikai büntetés általánosan az apa feladata a családban, mintegy ő képviseli a családi törvényt. Az apának tiszteletteljes engedelmességgel tartoznak mind a gyerekek, mind az anya (nagymama, velük élő női rokonság), hiszen az apa jelentette a megélhetést, a gazdasági jólétet.

Ez mára megváltozott, sok esetben az anya veszi át a családfenntartó szerepét,  így az apa családban betöltött funkciója is változhat, de ez már egy másik Lélekszerda története.

2016.04.27.