Álláskeresés kicsit másképp

Álláskeresés kicsit másképpHogyan működhet az álláskeresés kicsit másképp, kicsit hatékonyabban és célirányosabban?

Ha arra várunk, hogy a tökéletes álláshirdetés felbukkanjon az álláskereső portálokon, vagy valaki a közösségi médián felhívást tegyen közzé, melyben álmaink munkájára keres jelölteket, jobb, ha alternatív lehetőségek után nézünk. 

1. Készítsünk listát álmaink munkaadóiról!

Írjunk fel 10-20 olyan céget, amelynek profilja, tevékenysége és szellemisége szimpatikus, és örömmel töltene el a gondolat, ha nekik dolgozhatnánk. Írjuk meg a listát attól függetlenül, hogy jelenleg van-e nyitott pozíció, és minden céghez soroljuk fel azokat a részlegeket, ahol szívesen dolgoznánk, illetve kit ismerünk, aki már ott dolgozik, vagy be tudna mutatni valakinek, aki már ott dolgozik.

Második lépésként menjünk végig a listán és végezzünk kutatást minden egyes vállalat esetén, hogy kiderüljön, van-e lehetőség a bekerülésre. Nézzük meg a cég honlapját, közösségi média oldalait, a cég blogját és sajtóközleményeit. Ezekből rengeteg információt le tudunk szűrni: Melyek azok a részlegek a vállalatnál, amelyek előretörnek és melyek a fejletlenek? Kapott-e a cég mostanában nagy összegű támogatást, melynek segítségével készen áll a bővítésre? Vannak-e olyan, eddig kihasználatlan lehetőségek, amelyek összhangban állnak a készségeinkkel és a vállalat hasznára válhatnának?

2. Rajzoljuk fel a kapcsolati hálónkat

Valószínűleg a legnagyobb erő az álláskeresés-ben kapcsolati hálónkban rejlik. Azokban az ismerőseinkben, akik az általunk kiszemelt cégeknél dolgoznak és tudnak arról, milyen folyamatok zajlanak. Ők azok, akik tanácsokat tudnak adni, mit tegyünk, hogy felfigyeljenek ránk. A legjobb esetben akár személyesen is beajánlanak a főnöküknél.
Nézzünk körül a LinkedInen és keressünk rá, dolgozik-e valaki az ismerőseink közül azon a helyen, ahová szeretnénk bekerülni, illetve kinek tudna bemutatni, aki az adott helyen dolgozik.

3. Írjunk egy lehengerlő levelet!

Amikor megtörtént a bemutatkozás, rajtunk a sor, hogy írjunk egy levelet, melyben nemcsak magunkat, hanem a még eddig talán nem is létező álomállást is “el kell adnunk” a potenciális munkaadónknak.

Meg kell győznünk az illetőt, hogy ha a cég hajlandó pénzt áldozni havi fizetésünkre, akkor jelentős pozitív eredményekre számíthat a sales, a hatékonyság vagy az üzletmenet bármely egyéb területén. Az írásnak világosan mutatnia kell, hogy ismerjük a vállalatot, ahová be szeretnénk kerülni és eddigi kiváló eredményeink garanciát nyújtanak arra, hogy sikeresek leszünk. Érezzék azt, hogy felkészültünk az álláskeresés során a cégből, nem csak beesünk az utcáról az esetleges meghallgatásokra.

(Forrás: www.profession.hu   A cikket szemlézte: Fogas Krisztina)

http://www.profession.hu/cikk/20140819/igy-palyazzunk-a-meg-nem-hirdetett-allasokra/4530